Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht

Nieuwsbrief Showdown Januari 2011

Inhoudsopgave

Beste lezer

Voor u ligt het januarinummer van de Showdown nieuwsbrief. De jaarwisseling was voor menig van ons pittig., maar in de eerste plaats wil ik stil staan bij het overlijden van Henk Lamers en Herben de Boer. Henk was een speler bij de vereniging Nieuwegein en eerder Tiel. Herben de Boer was jarenlang actief bij de NEBAS en zette zich in voor onze doelgroep. We wensen de nabestaanden veel sterkte bij dit heengaan. 2010 eindigde voor Showdown Nederland in mineur. De trainingen van de nationale selectie konden vanwege geldgebrek niet doorgaan en ook het sportvervoer kwam acuut tot stilstand. Voor de verenigingen was er weinig vooruitgang te zien bij het bestuur van Showdown Nederland onder verantwoordelijkheid van Gehandicaptensport Nederland. Maar menig vereniging heeft de moed niet in de schoenen laten zakken en heeft inmiddels een toernooi gepland voor 2011. Verder in deze nieuwsbrief lees je hier meer over.
Terug naar de inhoudsopgave

Afgelopen evenementen

De vierde en vijfde speeldag van de competitie vonden plaats op 12 december en 16 januari. Verder in deze nieuwsbrief vind je een uitgebreid verslag. Op 10 januari organiseerde GSN een informatieavond met als onderwerp de nationale selectie. De opkomst was groot. Wil je meer weten over de nationale selectie? Neem dan contact op met bondscoach Wim Snijders of Obbe Winkels van Gehandicaptensport Nederland. In Finland vonden de Pajulahti Games plaats van 21 tot 23 januari. Sven van de Wege, Leander Sachs, Helma van der Boom en Els Hofmeester namen deel aan dit evenement. De resultaten van de Nederlandse deelnemers waren uitstekend. Sven behaalde de eerste plaats en Leander eindigde in een zwaar deelnemersveld, op een mooie negende plaats. Bij de dames beëindigde Els Hofmeester op een uitstekende derde plaats. Helma van der Boom bereikte de tiende plaats en is inmiddels herstellende van haar armblessure.
Terug naar de inhoudsopgave

Correctie

In de nieuwsbrief van november 2010 schreef ik dat Danique derde werd tijdens het Top-12 toernooi in Zweden. Een wakkere lezer attendeerde me erop dat dit fout is. Danique werd tweede tijdens dit toernooi. Hierbij dus de correctie.
Terug naar de inhoudsopgave

Fair play

Tijdens de Pajulahti Games kreeg Helma van der Boom een prijs als ‘speelster van het toernooi’ vanwege haar fair play-attitude. De redactie feliciteert Helma voor deze erkenning en nam van de gelegenheid gebruik om eens dieper op dit onderwerp in te zoomen. Wikkipedia: Fair play (eerlijk spel(en)) is het eerlijk en sportief spelen van een spel in (top)sport. Het houdt in dat de speler de regels respecteert en zich daaraan houdt. Ook kan men daaraan toevoegen dat er niet te veel commentaar op de leiding mag worden gegeven. Maar dekt bovenstaande definitie de lading? Als we eens kijken hoe we sportief een spelletje showdown kunnen spelen, dan moeten we niet alleen naar de geschreven spelregels kijken, maar ook naar de ongeschreven spelregels. Hieronder enkele tips voor sportiviteit: Voor de wedstrijd begint Zorg ervoor dat je tegenstander niet onnodig op je moet wachten en dat de wedstrijd vlot kan beginnen. Gedraag je rustig bij het betreden van de speelruimte en maak je materiaal gereed voor het spel. Zorg er voor dat ook de scheidsrechter zich kan concentreren. Een gezellige babbel met de scheidsrechter hou je beter in de wachtruimte en niet aan de speeltafel. Wens je tegenstander veel succes. Tijdens het spel Rol de bal rustig naar de overzijde van de tafel als je tegenstander moet serveren. Neem beslissingen van de scheidsrechter aan zoals ze zijn. Heb je een klacht, doe dit dan na de wedstrijd bij de wedstrijdtafel. Blijf beheerst. Sla niet met je bat tegen de tafel om je af te reageren. Na de wedstrijd Bedankt je tegenstander en de scheidsrechter voor de wedstrijd.
Terug naar de inhoudsopgave

Competitie

Voor de spelers van de eerste en derde klasse was de speeldag in januari de laatste grote kans om zich naar de bovenste kontrijen van de tussenstand te werken. In maart worden nog per speler maximaal twee wedstrijden gespeeld, maar of dit soelaas zal brengen, is nog maar de vraag. Vanaf januari is de zogenaamde erik buld-bril, niet meer toegestaan. Er waren te veel klachten omtrent deze bril waarna de wedstrijdleiding besloten heeft deze niet meer toe te staan. De wedstrijdleiding begreep dat deze beslissing voor menig onder ons niet makkelijk was en zorgde voor enkele leenbrillen bij de wedstrijdtafel. Ook had Stefan Verhees enkele brillen in de aanbieding en kon toch iedereen zich conformeren aan de nieuwe richtlijn.
Terug naar de inhoudsopgave

Verenigingsnieuws

Veel verenigingen zijn inmiddels begonnen met de organisatie van hun jaarlijkse toernooi. Hieronder een korte lijst van de toernooien waarvan al een datum bekend is: 2 april: Dongen toernooi 7 mei: toernooi Vught 14 mei: Zuid-Hollandtoernooi 26 juni: Openluchttoernooi Apeldoorn De vereniging Bravo stopt per 1 februari. Maar geen getreur. De spelers, tafels en enthousiaste vrijwilligers gaan gewoon verder onder de vlag van tafeltennisvereniging ‘De Brug’. De vereniging is inmiddels ook verhuisd naar de Musschenstraat 10 in Apeldoorn. Er zal getraind worden op woensdagavond.
Terug naar de inhoudsopgave

In de media

Onlangs werd een interview met Erik Buld de eter ingestuurd. Dit interview werd gemaakt door ZiezoFM. Beluister het interview
Terug naar de inhoudsopgave

Scheidsrechterszaken

De zogenaamde Erik Buld-bril wordt niet meer toegestaan tijdens de competitie en het NK. Deze blindering is niet gemaakt op basis van een skibril. Neem bij twijfel contact op met de wedstrijdleiding.
Terug naar de inhoudsopgave

Nationale Selectie

De nationale selectie kijkt uit naar een nieuwe trainingslocatie. Zodra hier meer nieuws over is, zullen we dit berichten. Ook plant de selectie dit jaar te trainen op dezelfde tafels die doorgaans tijdens internationale wedstrijden gebruikt worden. Ook dit jaar zal de nationale selectie trachten deel te nemen aan buitenlandse toernooien in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport Nederland.
Terug naar de inhoudsopgave

Agenda

20 februari: competitie hoofdklasse en tweede klasse 20 maart: competitie alle klassen
Terug naar de inhoudsopgave

In het volgende nummer

Wie wint de competitie? Hoe verloopt de nacompetitie? Is er nieuws van het bondsbureau? Hopelijk kunnen we hier binnen twee maanden meer over vernemen.
Terug naar de inhoudsopgave

Colofon

Deze nieuwsbrief is gemaakt door Rik Wouters en verschijnt iedere twee maanden.
Terug naar de inhoudsopgave

Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht