Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht

Nieuwsbrief showdown september 2010

Inhoudsopgave

Van de redactie

Na enkele maanden van welverdiende rust is het showdownseizoen 2010-2011 van start gegaan. Naar jaarlijkse gewoonte gaat dit gepaard met het Kruikentoernooi van Tilburg en de eerste speeldag van de competitie. In deze nieuwsbrief kijken we terug op de afgelopen evenementen zoals het EK te Zweden. Ook staan we stil bij de reorganisatie van de Technische Commissie, en nog veel meer…
Terug naar de inhoudsopgave

Nieuws van het Bondsbureau

Op organisatorisch gebied is Gehandicaptensport Nederland ook niet bij de pakken blijven zitten en hebben diverse afgevaardigden van de verenigingen op 6 september overleg gepleegd over de toekomstige vorm van Showdown. Er werd besloten in een kleiner comité verder te gaan om doelen op te stellen en een grondwerk voor de toekomstige organisatie te bouwen. In de email van Obbe Winkels, accountmanager, deelde hij mee dat er op drie niveau´s gesport kan worden: breedtesport, wedstrijdsport en topsport. Bij de controle van de spelerspassen is gebleken dat bijna alle verenigingen hun passen hebben aangevraagd. De passen zullen er dit jaar anders uitzien en zullen geen foto meer bevatten.
Terug naar de inhoudsopgave

Afgelopen evenementen

OP 31 juli gingen enkele spelers, vergezeld door enkele scheidsrechters naar Kottbus voor een vriendschappelijk toernooi. Helaas ontvingen we hier geen verslag van. De nationale selectie trainde op 7 augustus en 18 september in Zeist. Van 11 tot 15 augustus ging de nationale selectie naar het EK Showdown in Zweden Showdownvereniging Tilburg organiseerde naar jaarlijkse gewoonte het Kruikentoernooi. Na een jaar van afwezigheid, vanwege een gebrek aan scheidsrechters, was het deze keer toch gelukt voldoende man- en vrouwkracht samen te brengen om de wedstrijden in goede orde te laten verlopen. Deze keer was het Jack van Oosterhout die met de hoofdprijs naar huis kon gaan. Op 26 september vond de eerste speeldag van de competitie plaats in Duivendrecht. Verder in deze nieuwsbrief is meer te lezen over de competitie. Week van de toegankelijkheid Van 8 tot 15 oktober vindt de week van de toegankelijkheid plaats. Deze keer is het thema ‘Sport en bewegen voor iedereen’. Diverse verenigingen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan deze week en stellen hun deuren open tijdens hun speelavond. Ook de bond zal showdown promoten tijdens het startevenement te Utrecht. We hopen dat we tijdens deze week van de toegankelijkheid genoeg persbelangstelling kunnen wekken om onze sport beter bekend te maken.
Terug naar de inhoudsopgave

Competitie

In augustus hebben Henk Abma en Rik Wouters nagedacht over een oplossing voor een betere spreiding van de wedstrijden tijdens een speeldag. Na een paar weken programmeren in Excel hebben we een macro kunne bouwen die de wedstrijden in een goede volgorde zet. Deze oplossing hebben we aan de subcommissie competitie voorgesteld. Alle verenigingen kregen 1 week voor aanvang van de wedstrijden de wedstrijdvolgorde per email toegestuurd. Ook aan de wedstrijdtafel was het even spannend om te kijken hoe er gewerkt dient te worden bij eventuele wedstrijden waar de speler nog niet aanwezig was. Gelukkig was er slechts 1 speelster iets te laat en kon de schade in het speelschema beperkt blijven. Na afloop kunnen we terugkijken op een rustig verlopen speeldag. De communicatie van de wedstrijduitslagen per email verloopt waarschijnlijk niet zo snel als vorig jaar. Dit komt omdat de resultaten eerst gecontroleerd worden door de leden van de subcommissie. We zullen trachten de resultaten ten laatste 3 dagen na de speeldag te communiceren.
Terug naar de inhoudsopgave

Showdown in Zwolle

Revas de Peperbus in Zwolle is helaas niet van start kunnen gaan in september met hun showdownactiviteiten. Er zijn te weinig aanmeldingen. Na telefonisch overleg met de voorzitster hebben we besloten alsnog showdown van de grond te krijgen door meer promotie te maken. Ken je dus mensen uit de buurt van Zwolle? Vraag ze dan contact op te nemen met Revas de Peperbus op het emailadres: . Ook hier hebben we alles uit de kast getrokken om de nodige persaandacht te krijgen. Viziris, NVBS en andere partijen met een goed hart voor de doelgroep werden benaderd om een artikeltje in hun nieuwsbrief of op hun site te plaatsen. Wilma Vrieling kwam ook in de Stentor met een artikel over haar vereniging. Dus, ken je iemand uit Zwolle of omgeving? Laat hen dan weten dat er in Zwolle geshowdownd kan worden!
Terug naar de inhoudsopgave

Voeding

Naast een goede training is, volgens de redactie van showdown.nl, een goede voeding ook belangrijk. We vroegen advies bij de nationale selectie. Diana van Doorn schreef onderstaand artikel. De meeste mensen weten al behoorlijk wat van voeding af. Dit komt omdat er tegenwoordig veel aandacht aan wordt geschonken zowel in de media als in de opvoeding. Voeding is immers een van de mogelijke oorzaken van het krijgen van (wel)vaartziektes. Of juist tegenovergesteld. In derdewereldlanden ontstaan ziektes veelal door het ontbreken van voeding. Dit klinkt erg negatief maar voeding heeft ook positieve kanten. Eten is bijvoorbeeld lekker en kan gezellig zijn. De meeste sporters weten best waaruit goede voeding bestaat. Er zicht naar gedragen is iets anders. Foute eetgewoontes leiden meestal ook direct tot klachten of ziektes. Wat is goede voeding? Wanneer eet je gezond? In het algemeen kun je zeggen dat je gezond eet wanneer je voldoende variatie (schijf van 5) in je maaltijden aanbrengt en het voedsel hygiënisch klaargemaakt wordt. Een gevarieerde maaltijd bevat: • Koolhydraten: Snelle energieleveraars • Vetten: Langzame energieleveraars • Eiwitten: Bouwstoffen • Vitamines: Voor een goed verloop van lichaamsprocessen • Mineralen: Voor een goed verloop van lichaamsprocessen. • Water Koolhydraten dienen als brandstof, ze worden ook wel suikers/glycogeen genoemd. Als er voldoende glycogeen is zal het lichaam overtollige suikers in vet omzetten. Onze glycogeen voorraden zijn niet eindeloos beschikbaar. Na circa anderhalf uur raakt deze voorraad uitgeput. Dat weten duursporters maar al te goed (de man met de hamer). Het lichaam schakelt over op vetverbranding als energieproces. De afbraak van vetten kost ons echter veel meer zuurstof dan de afbraak van koolhydraten. Vet als energie is daarom niet zo efficiënt. Energie uit vet krijgen we dus laat beschikbaar. Vaak te laat. Vetverbanding gaat bij de duursporter gepaard met een flinke verlaging van het sporttempo. Eten helpt niet op dat moment. De vertering van voedsel en omzetting in bruikbare energie vergt nou eenmaal veel tijd. De sporter sterft dus duizend doden voor hij het eind bereikt. Hij moet dan geen vetten eten, maar koolhydraten. Deze zijn sneller afbreekbaar. Voor het herstel van het lichaam hebben we aminozuren nodig oftewel eiwitten. Dankzij deze bouwstoffen kunnen we groeien en beschadigen cellen reparen. En tenslotte hebben we voldoende water nodig. Zonder water zouden cellen niet kunnen functioneren. Bij het niet goed afstemmen van de voeding die je als sporter nodig hebt kunnen blessures ontstaan. Kortom voeding is erg belangrijk!
Terug naar de inhoudsopgave

Buitenlands nieuws

De IBSA SC heeft onlangs een internationale ranglijst samengesteld. Deze ranking is vergelijkbaar met de Nederlandse ranking en geeft iedere speler punten afhankelijk van het type wedstrijd en het behaalde resultaat. De commissie heeft ook een licentiestelsel gemaakt voor scheidsrechters. Helaas is het voor de redactie nog niet duidelijk wat de voorwaarden zijn voor het halen van de buitenlandse licentie. Het marathontoernooi van Denemarken ging helaas niet door vanwege te weinig belangstelling. Enkele wedstrijden van het Europese top-12 toernooi zullen te volgen zijn op www.showdownsweden.se
Terug naar de inhoudsopgave

Scheidsrechterszaken

Dit seizoen hebben Grietje Veenema, Piet Noorlander en Jan Hofmeester aangegeven deel te nemen aan een examen voor de opleiding scheidsrechter. De eerste beoordelingen van Grietje zijn al achter de rug, met dank aan alle scheidsrechters die hieraan hebben deelgenomen. We wensen Grietje, Piet en Jan veel succes met het behalen van deze licentie. Yvette Hofmeester heeft onlangs aangegeven te stoppen als scheidsrechter vanwege medische redenen. Yvette zal de showdownsport niet verlaten maar zich toeleggen als coach. Bij de voorbereiding van de competitie hebben we getracht Francien Brouwer te bereiken om ook tijdens de wedstrijden te fluiten. Helaas hebben we nog niets van haar vernomen.
Terug naar de inhoudsopgave

Breedtesport

Het promotiefilmpje over showdown is klaar en staat op Youtube. De bond heeft ook een kopie van de DVD ontvangen zodat meerdere exemplaren van de DVD gebrand kunnen worden. Via deze weg willen we Martin Moerman nogmaals bedanken voor zijn inzet. Filmpje afspelen Heb je een demonstratie showdown in de buurt? Laat dit dan weten zodat we de kalender van showdown.nl kunnen bijwerken.
Terug naar de inhoudsopgave

Nationale Selectie

Vier spelers gingen dit jaar naar het Europees Kampioenschap te Zweden. De resultaten waren goed maar konden niet tippen aan deze van het vorige WK. Voor de staf van de nationale selectie was het de eerste keer dat er aan een EK deelgenomen werd. De staf en de spelers kijken terug op een geslaagd kampioenschap. Tijdens de prijsuitreiking kreeg bondscoach Wim Snijders ook een trofee vanwege zijn grote inzet voor de showdownsport. Ingrid Welling nam niet deel aan het EK omdat de samenwerking met de BT eerder beëindigd werd. Sven van de Wege, Bianca Wolloe, Leander Sachs en Danique van der Kaaij zullen deelnemen aan het Europese Top-12 toernooi te Zweden. TG Lining heeft aangegeven de komende jaren de nationale selectie te blijven steunen als sponsor. Bondscoach Wim Snijders heeft onlangs Arjan Tool uitgenodigd om deel te nemen aan enkele trainingen van de nationale selectie.
Terug naar de inhoudsopgave

Agenda

8 oktober: Demonstratie Showdown tijdens startevenement WVT – Utrecht • 11 oktober: open speelavond SV Dongen • 11 oktober: open speelavond SV Purmerend • 11 oktober: open speelavond SV Vught • 12 oktober: open speelavond SV Nieuwegein • 12 oktober: open speelavond Rotterdam • 12 oktober: open speelavond Tilburg • 13 oktober: open speelavond SV Breda • 13 oktober: open speelavond SV Heerhugowaard • 13 oktober: demonstratie Showdown in Hoofddorp • 14 oktober: open speelavond SV Apeldoorn • 14 oktober: open speelavond SV Waalwijk • 14 oktober: demonstratie showdown tijdens Regionale Hulpmiddelenbeurs te Heerhugowaard • 15 oktober: open speelavond SV Leiden • 15-17 oktober: European Top-12 toernooi Zweden • 22 oktober: Demonstratie Showdown – Visio Leiden • 23 oktober: training nationale selectie • 31 oktober: competitie hoofdklasse en tweede klasse • 21 november: competitie eerste en derde klasse • 27 november: training nationale selectie
Terug naar de inhoudsopgave

In het volgende nummer

In het november nummer kijken we natuurlijk naar de uitslagen van de competitie. Dan hebben ook de hoofdklasse en tweede klasse gespeeld en is het stilletjesaan ook duidelijk wie in de eerste en derde klasse aan het langst eind trekt. We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe het met de deelnemers aan het top/12 toernooi in Zweden afloopt.
Terug naar de inhoudsopgave

Colofon

De Nieuwsbrief Showdown wordt deze keer uitgegeven door de Bond. De tekstbijdragen en lay-out zijn, tenzij anders vermeldt, van Rik Wouters. De volgende nieuwsbrief zal eind november verschijnen. Tekst, foto’s of andere suggesties voor de volgende nieuwsbrief kun je aanleveren bij het secretariaat:
Terug naar de inhoudsopgave

Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht