Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht

Nieuwsbrief showdown mei 2010

Inhoudsopgave

Van de redactie

Na de spannende afsluiting van de competitie is er al weer heel wat gebeurd op gebied van showdown. De eerste binnenlandse en buitenlandse toernooien zijn achter de rug; en menig onder ons is druk bezig met de voorbereiding van het NK. In dit nummer is er weer voldoende ruimte voor een terugblik van afgelopen evenementen, en andere weetjes. Heb je zelf ideeën of denk je dat een bepaald onderwerp best eens aan bod mag komen, neem dan contact op met de redactie.
Terug naar de inhoudsopgave

Van de TC

Het verenigingenoverleg zal dit jaar plaats vinden op 5 juni 2010. Graag nodigen we dan per vereniging twee leden uit om aan dit overleg deel te nemen. Bij uitzondering starten we dit jaar ’s ochtends al met de vergadering. De taakgroep tafel'’heeft al veel vooruitgang geboekt bij het ontwerpen van een prototype van speeltafel. We hopen na het NK een prototype te kunnen voorstellen. We houden jullie op de hoogte. De competitie 2009-2010 werd onlangs geëvalueerd en we zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het seizoen 2010-2011. Tijdens de zomervakantie is de TC beperkt bereikbaar. Gelieve hier rekening mee te houden.
Terug naar de inhoudsopgave

Afgelopen evenementen

Op 27 maart gaf showdownvereniging Dongen de aftrap voor het toernooiseizoen 2010. Dit jaar staan weer heel wat toernooien gepland waaronder het Zomertoernooi in Purmerend en het Kruikentoernooi in Tilburg. Tijdens het Dongentoernooi namen 81 sporters deel en was er ook een Duitse delegatie aanwezig. Op 3 april, 7 mei en 22 mei trainde de Nationale Selectie in Arnhem. Van 8 tot 11 april vond het derde internationale toernooi van Milaan plaats in Italië. Op 17 april, 4 mei en 19 mei vonden demonstraties plaats in respectievelijk Goes, Leiden en Apeldoorn. De vereniging Haag88 organiseerde dit jaar het Zuid-Hollandtoernooi waar de verenigingen Den Haag, Leiden en Rotterdam aan deelnamen. Showdownvereniging Reflex Breda bestaat 12.5 jaar en vierde dit op 24 april. De nationale selectie ging van 13 tot 16 mei naar Zweden om deel te nemen aan het Haninge Open toernooi.
Terug naar de inhoudsopgave

Competitie 2010-2011

De voorbereiding voor de competitie 2010-2011 is al volop bezig. Onlangs heeft de TC samen met de subcommissie competitie het afgelopen seizoen geëvalueerd en de aandachtspunten besproken voor het nieuwe seizoen 2010-2011. De speeldagen voor 2010-2011 zijn: 26 september 2010, 31 oktober 2010, 21 november 2010, 12 december 2010, 16 januari 2011, 20 februari 2011, 20 maart 2011 en 10 april 2011. De secretarissen kunnen de uitnodiging voor de competitie binnenkort in hun mailbox verwachten en we hopen de inschrijving voor de grote vakantie te kunnen afronden.
Terug naar de inhoudsopgave

Nederlandse Kampioenschappen Purmerend

Op 12 en 13 juni worden de Nederlandse Kampioenschappen Showdown gehouden in Purmerend. Voor dit evenement steekt showdownvereniging Purmerend de handen uit de mouwen.
Terug naar de inhoudsopgave

Nieuwe website Gehandicaptensport Nederland

Na lang wachten heeft ook Gehandicaptensport Nederland hun site vernieuwd. Zo is er nu een pagina speciaal voor showdown. Klik hier om direct naar de nieuwe site te gaan
Terug naar de inhoudsopgave

Tips voor bezoekers

Bij showdown gelden er strenge regels voor de toeschouwers. Vooral bij een sport wat geheel op gehoor gespeeld wordt is het belangrijk dat toeschouwers rekening houden met het feit dat een minimaal geluid storend kan zijn. Verwacht je bezoekers bij een wedstrijd, wijs ze dan op hun verplichtingen.
Terug naar de inhoudsopgave

Handbescherming

De handbescherming is essentieel bij de Showdownsport. Graag willen we in dit artikel dieper ingaan op de bepalingen van de spelregels en de mogelijkheden. Spelregel 10.1: het wordt aanbevolen dat spelers handbescherming dragen. Deze handbescherming mag niet verder gaan dan zes (6) cm voorbij het polsgewricht van de speler. De hand bescherming mag de hand niet meer dan twee en half (2,5) cm vergroten aan de bovenkant van alle vingers tot aan de pols en niet meer dan twee (2) cm in de breedte. Op dit moment bestaat er geen officiële showdownhandschoen en moeten we dus kijken voor alternatieven. Bij de keuze van een handschoen dient rekening gehouden te worden met in de eerste plaats een goede bescherming van de hand en vingers. De handschoen moet dik genoeg zijn om de kracht van een harde bal te kunnen trotseren. Bij handschoenen voor mountainbikers is de bovenkant versterkt met een soort hard kunststof plaatje. Bij hockeyhandschonen zijn de vingers en de bovenhand bedekt met rubberen bolletjes. Naast een goede bescherming is een goede wendbaarheid van de speelhand essentieel. Kan je het polsgewricht gemakkelijk draaien? Is de greep op het batje goed? Dit zijn belangrijke vragen die in overweging dienen genomen te worden. Diverse verenigingen hebben handschonen getest, zoals in Vught en in Apeldoorn. Bij hockey wordt ook gebruik gemaakt van een handschoen, om een strafschop te stoppen. Deze handschonen zijn ook te gebruiken bij showdown en kosten minder dan 20 euro per stuk. Voor de doe-het-zelver kan je natuurlijk ook een gewone handschoen gebruiken die je extra aan de bovenkant verstevigt. Verder willen we nog vermelden dat sommige spelers handschonen zonder vingers verkiezen, ten voordele van de handgrip, maar ten nadele van de handbescherming. Uiteindelijk kunnen we enkel concluderen dat de handbescherming een persoonlijke keuze is
Terug naar de inhoudsopgave

Zwolle

Vanaf 1 september gaat Revas de Peperbus in Zwolle van start met Showdown. Revas de Peperbus is een bekende sportvereniging die ook actief is op gebied van goalbal. Ken je mensen die in de buurt van Zwolle wonen, laat ze dan weten dat er ook showdown gespeeld kan worden in hun buurt. Er zal getraind worden op maandagavond. Opgelet! Er zal enkel gestart worden indien er voldoende belangstelling is. Ben je geïnteresseerd? Meld je dan nu aan!
Terug naar de inhoudsopgave

Buitenlands nieuws

De datum van het European Top-12 toernooi is gewijzigd. Het toernooi zal plaats vinden van 15 tot 17 oktober 2010 in Zweden. Onlangs hebben we de uitnodiging voor het tweede internationaal toernooi ‘Show-Prague’ ontvangen. Dit toernooi is gereserveerd voor de nationale selectie en dient ter voorbereiding van het Europese Kampioenschap 2010.
Terug naar de inhoudsopgave

Scheidsrechterszaken

Grietje Veenema slaagde in haar theoretische examen en krijgt de D-licentie. We wensen Grietje via deze weg te feliciteren voor het slagen in het examen. De TC heeft alle scheidsrechters gevraagd om of ze tijdens het Show-Prague toernooi kunnen fluiten. Ben je beschikbaar? Laat dit dan aan ons weten. Vriendelijk verzoeken we alle scheidsrechters de speeldagen van de competitie in hun agenda te noteren. Binnenkort krijgen de scheidsrechters ook de uitnodiging voor de competitie met het verzoek de speeldagen door te geven wanneer ze kunnen fluiten.
Terug naar de inhoudsopgave

Breedtesport

De Breedtesport kijkt terug op een succesvol evenement in Goes. Verder bracht Arash Hatami weer een bezoek aan Visio Het Loo Erf om de revalidanten kennis te laten maken met showdown. Van de bond hebben we onlangs 10 batjes ontvangen die we kunnen gebruiken voor demonstraties. Op 2 en 3 juni zullen er demonstraties plaats vinden tijdens de Supportbeurs. Deze demonstraties zullen gehouden worden in de Jaarbeurs Utrecht.
Terug naar de inhoudsopgave

Nationale Selectie

Ook in de maanden april en mei is er weer van alles gebeurd bij de Nationale Selectie, aangevoerd door Bondscoach Wim Snijders. Onder het motto 'meer training, meer rendement' heeft de staf van de nationale selectie extra trainingen ingelast. Op 22 mei vond een open dag plaats in het trainingscentrum Papendal te Arnhem waar iedereen werd uitgenodigd. Het was de laatste training in Papendal voor dat de selectie verhuisd naar Zeist waar getraind zal worden bij Barthemeus. Opnieuw is de samenstelling van de groep selectiespelers gewijzigd. Richard Doornheim heeft de selectie verlaten en de bondscoach heeft jong talent aangetrokken. Zo konden onlangs Joyce Bosch, Mitchel Snel en Leander Sachs kennis maken met de selectie. De toernooien in Milaan en Haninge waren voor Bondscoach een goede manier om de nodig ervaring op te doen. Hoe is de buitenlandse concurrentie? Hoe kunnen we beter trainen?
Terug naar de inhoudsopgave

Agenda

27-30 mei: internationaal toernooi Zlenice - Tsjechië 2-5 juni: Support beurs te Utrecht 5 juni: training nationale selectie – Zeist 5 juni: verenigingenoverleg - Bunnik 12-13 juni: NK Showdown - Purmerend 19 juni: Kennismaking Showdown Almelo 3 juli: training nationale selectie - Zeist 8-11 juli 2010 - Internationaal toernooi Show Prague - Tsjechië 24 juli: zomertoernooi - Purmerend 31 juli: vriendschappelijk toernooi Kottbus - Duitsland
Terug naar de inhoudsopgave

In het volgende nummer

Voor de redactie is het ook binnenkort vakantie. Het juli-nummer zal korter zijn dan gewoonlijk maar toch de vaste rubrieken zoals afgelopen evenementen en agenda bevatten. We zullen natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken het NK onder de loep te nemen.
Terug naar de inhoudsopgave

Colofon

De Nieuwsbrief Showdown wordt uitgegeven door de Technische Commissie Showdown. De Technische Commissie (TC) bestaat uit: Edwin Weterings (voorzitter), Aad Moerman (penningmeester) en Rik Wouters (secretaris). De tekstbijdragen en lay-out zijn, tenzij anders vermeldt, van Rik Wouters. De volgende nieuwsbrief zal eind juli verschijnen. Tekst, foto’s of andere suggesties voor de volgende nieuwsbrief kun je aanleveren bij het secretariaat:
Terug naar de inhoudsopgave

Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht