Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht

Showdown nieuwsbrief Nummer 51 Oktober 2005

Inhoudsopgave

Beste mensen,

(van de Redactie) Bij de uitgave van onze laatste nieuwsbrief afgelopen juli werden we onaangenaam verrast door het uitblijven van de productie op Daisyformaat. Door de maatregelen van de Overheid was de Christelijke Blinden Bibliotheek (CBB) TE Ermelo genoodzaakt om ons de kosten in rekening te brengen. Helaas beschikt de Redactie niet over enig budget. Zij zorgt ervoor dat de kopij en de adresetiketten bij de NebasNsg terecht komt die vervolgens aan het kopiëren slaat en tenslotte boekjes maakt en verzendt. Dit voor wat betreft de zwartdruk. We betreuren het ten zeerste dat de nieuwsbrief niet meer in de leesvormen braille, grootletterdruk en in daisyformaat verschijnt. De verenigingen hebben van ons bericht ontvangen met het verzoek om met ons mee te denken hoe het ontstane probleem op te lossen. Via Bianca Wolloe van de vereniging Nieuwegein werd ons advies en hulp aangeboden door Ruud van den Berken. Ruud stelde voor om de nieuwsbrief in de welbekende mp3 geluidsformaat op te nemen. Dit mp3 bestand wordt op het internet aangeboden. De verenigingen worden gevraagd om het mp3 bestand te downloaden en die vervolgens te branden op een herschrijfbare cd voor hun eigen leden. Het adres waar de mp3 bestanden te downloaden zijn is: http://showdown.xs4all.nl Met dank aan Ruud van den Bercken.
Terug naar de inhoudsopgave

Excuses

De vorige zwartdrukversie van de nieuwsbrief verscheen in zeer slechte afdrukkwaliteit. Hiervoor onze welgemeende excuses. Het verslag van het bezoek van Paul Lie Kwie aan Suriname publiceren we nogmaals in deze editie.
Terug naar de inhoudsopgave

Wereldkampioenschappen

Het eerste wereldkampioenschap in Olomouc (Tsjechië) is een feit. Een belangrijke stap in de goede richting. Een dikke pluim voor alweer de Tsjechen die het aandurven en voor mekaar krijgen. Kwalitatief is helaas nog het één en ander op te merken. Maar zie een groep mensen of organisatie bereid te vinden om een activiteit van dergelijke omvang even te regelen. We hebben gemeend om hier ruimschoots aandacht aan dit feit te besteden. Vooral omdat we trots zijn dat zowel bij de dames als bij de heren goud is behaald! Daarom publiceren we achtereenvolgens twee krantenartikelen en twee verslagen.
Terug naar de inhoudsopgave

Krantenknipsel

Uit het Streekblad Zoetermeer van 2 september 2005 Wiersma blijkt ultieme showdown-kampioene ZOETERMEER - "Geweldig, leuk, heel bijzonder!" Ieke Wiersma is in haar nopjes met het behalen van de titel van het eerste wereldkampioen- schap showdown: geblindeerd, met bat de bal op een soort tennistafel in het doel van de tegenstander poorten. In Olomouch (Tsjechië) neemt Wiersma het op tegen 12 sterke internationale tegenstanders. Met succes. Bram Waagmeester Het zijn niet zomaar de eersten, de besten die aan de start van een Showdown-toernooi verschijnen. Jarenlange ervaring en een hoge ranking in het thuisland zijn de voorwaarden om op internationaal topniveau mee te kunnen doen. De 32-jarige Wiersma - visueel gehandicapt - vindt veel uitdaging in de sport, traint al jaren en droomt ongeveer net zo lang van een 'klapper'. Nu, acht jaar nadat ze met de sport is begonnen, is haar droom werkelijkheid geworden. Een beetje onwennig met de eer, zo klinkt ze aan de telefoon. Maar dolgelukkig. "In de voorronde moest ik twaalf complete wedstrijden spelen". Vertelt Wiersma. "De eerste dag heb ik er eentje verloren. De overige partijen heb ik in twee sets gewonnen." En dan de kruisfinale . "Het was een spannende wedstrijd, ik was behoorlijk nerveus. Ik moest spelen tegen een Tsjechische. "De eerste set verloor ik, mede door de spanning, maar de twee opvolgende sets kon ik op mijn naam zetten." En zo komt ze in de finale te staan tegenover een Zweedse topper, die haar vorig jaar nog een hak zette door haar uit te schakelen voor de finale. Dan wordt ze uiteindelijk derde. Maar in Olomouc laat Wiersma zich niet vermurwen, ondanks de spanning. "De eerste set was voor mij, de tweede heb ik nipt verloren, maar de derde set heb ik dik gewonnen met 11-3." En dus is het tijd voor een feestje. "Mensen die mij kennen - buren, familie en vrienden bellen me op en feliciteren me per mail."Maar verder is de aandacht beperkt. "het is jammer dat er zo weinig aandacht aan de gehandicaptensport wordt besteed", zucht ze. "Het is een sport voor iedereen. Ik probeer mensen dan ook te motiveren om de sport op te pakken en ermee door te gaan." Wiersma blijft dromen. Ik wil heel graag een keertje Nederlands kampioen worden. Ik heb zes jaar achtereen als tweede of derde op het podium gestaan, maar de titel is me steeds ontglipt. Dat is nog steeds een hele grote wens."
Terug naar de inhoudsopgave

Mijn eerste keer

(door Ratan Bhagola) Het eerste WK showdown werd dit jaar in Tsjechië gehouden, ik wilde graag meedoen, maar ik had niet genoeg speelpunten. Toen kwam het fantastische nieuws dat ik voor Suriname uit mocht komen. We moesten op dinsdag 16/8 verzamelen in Utrecht. We gingen met de trein naar Frankfurt. De treinreis was gezellig, iedereen had er zin in. In Frankfurt zijn we in de slaaptrein naar Praag gestapt. Woensdag 17/8 om ongeveer 12.30 zijn we in Olomouc aangekomen. De kamers zagen er mooi uit, er waren drie bedden, een koelkast was aanwezig. Alleen het toilet en de douche waren op de gang, wat het gevolg had, dat ik verkeerd liep en bij een dame de badkamer opging, oeps dat was schrikken! Het eten was ook goed verzorgd en lekker. Donderdag 18/8 begonnen de wedstrijden, er waren 24 heren en 13 dames uit 10 landen vertegenwoordigd. Het ging er hard en spannend tegenaan, want iedereen zette zijn beste beentje voor. Het contact met de andere spelers was ook heel gezellig, alleen de taal was moeilijk, er waren weinig mensen die Engels spraken, maar we begrepen elkaar, al moest het met handen en voeten. Vrijdag, de 2de dag van de spelen, was voor Sven niet leuk, hij had zijn rechterhand geblesseerd, en mocht niet meer spelen. Dit was een tegenvaller, want hij ging net zo goed, hij had nog niets verloren. Zaterdag was de spannendste dag, ik heb totaal 4 wedstrijden gespeeld, het was erg spannend. 's Middags waren de halve finales en de finales. Van de heren is Jack van Oosterhout (NED) op de 1e plaats geëindigd. Ieke Wiersma (NED) is bij de dames op de 1e plaats geëindigd. Ondergetekende is voor Suriname op de 16de plaats geëindigd. 's Avonds gingen we dit vieren, was gezellig, met als gevolg dat ik pas om 4.00 uur op bed lag, moe maar voldaan. 21/8 was de terugreis weer aangebroken, we gingen om 10.00 uur weg, en waren maandag 22/8 om 12.00 uur weer thuis. Ook de treinreis was weer gezellig, alleen was iedereen erg moe. Over 2 jaar, in 2007, zijn de WK weer, ik hoop er dan ook weer bij te zijn, ik ga er alvast hard voor trainen. Ik wil Corry, Anne en Silvia bedanken voor het helpen, ze waren fantastisch. Uitslagen: Heren: 1 Jack v. Oosterhout (NED) 2 Lubos Zajic (CZ) 3 David Hajek (CZ 7 Richard Gooijers (NED) 10 Richard Doornheim (NED) 16 Ratan Bhagola (SUR) 17 François van de Laar (NED) 24 Sven van de Wege Dames: 1 Ieke Wiersma (NED) 2 Sofia Naesstrom (SWE) 3 Helma van der Boom (NED)
Terug naar de inhoudsopgave

Krantenknipsel

Uit: Bredase Bode Jack van Oosterhout wereldkampioen Showdown "De bond neemt de sport niet serieus" BREDA - Vorige week zaterdag werd Jack van Oosterhout (37) uit Breda in Olomouc, Tsjechië, Wereldkampioen Showdown. "Het was voor het eerst dat het WK werd gehouden. Drie jaar geleden werd ik op het eerste Europees Kampioenschap ook nummer 1. Daarom vind ik het geweldig nu ook het WK op mijn naam te hebben geschreven", aldus Jack. Maandag kwam hij, na een treinreis van 18 uur, in Nederland aan. "Samen met de rest van het Nederlands team. We zijn met elf mensen richting Tsjechië gegaan. Moesten deze trip zelf bekostigen, want we krijgen geen steun van NebasNsg", legt Jack uit. Door Vivianne Voeten Dinsdag 16 augustus stapte de Nederlandse delegatie om 19.40 uur op de trein richting Frankfurt. "Hier moesten we overstappen op een trein richting Praag. Daar waren we om 8.15 uur. Vervolgens moesten we door naar Olomouc, waar het toernooi gehouden werd. Het was op het terrein van de universiteit en we sliepen dan ook op de campus", legt Jack uit. Vanuit Nederland ging een team van elf personen. "Acht spelers, een begeleider, een scheidsrechter en een Surinaamse jongen die voor zijn land deelnam aan het WK". De spelers maakten de reis op eigen initiatief. "We kregen geen steun van NebasNsg. Drie jaar geleden voor het eerste EK Showdown in Tsjechië was dat wel het geval, maar de Nederlandse bond denkt erde laatste jaren anders over. Gelukkig hebben we wel steun van de internationale bond voor gehandicapten sport", aldus Jack. Topsporters Hij begrijpt de houding van de Nederlandse bond niet. "Ik heb de afgelope ndagen in Tsjechië 25 wedstrijden gespeeld. Dat in drie wedstrijddagen. Het waren dagen van 9.00 uur tot 20.30 uur met wedstrijden die soms anderhalfuur duurden. Ik vraag me dan af hoeveel topsporters dat soort dagen maken", aldus Jack. Geblindeerde bril Showdown wordt gespeeld door twee mensen die beiden een geblindeerde bril dragen. "Zodat ze gelijkwaardig zijn. Ze staan aan een tafel van 3.60 meter bij 1.25 meter. Die tafel heeft een staande rand van 15 centimeter. We spelen met een balletje met kleine ijzeren kogeltjes, een rinkelbal. Je moet ook een handbeschermer aan want die bal kan vrij hard aankomen. Je kunt het spel eigenlijk vergelijken met tafeltennis. Wanneer je een effectbal speelt, dan hoor je hem niet en is je tegenstander vrijwel kansloos", legt Jack uit. Een set wordt gewonnen met elf punten, waarvan twee punten verschil. Diegene die twee sets op zijn naam schrijft, is de winnaar. Druk "De eerste dag van het WK heb ik tien wedstrijden gespeeld en eindigde op de eerste plaats. Die plaats gaf ik ook de tweede speeldag niet uit handen. Op zaterdagavond stond ik ook royaal eerste. Dan heb je het gevoel dat je al kampioen bent, maar daar moet je mee uitkijken want de halve finale en finale dienen nog gespeeld te worden. Omdat ik natuurlijk als eerste geplaatst was, komt er behoorlijk wat druk op je schouders". Jack won de halve finale, tegen een Tsjech, met twee sets. "In de finalestond ik weer tegenover een Tsjech. Hij won de eerste set. De tweede was voor mij en de derde heb ik met 13-15 gewonnen. Het bleef dus tot het laatst toespannend", aldus Jack. Hij vond het zeer spijtig dat Sven van der Wegengeblesseerd uitviel. "Dat is een jonge kerel die op Europees niveau ook aan de top meedraait. Hij kneusde zijn hand zwaar en lag er daarom uit. Anders hadden we waarschijnlijk met twee man op het podium gestaan". Dames Drie jaar geleden werd het EK Showdown voor het eerst gehouden in Tsjechië. Jack werd Europees kampioen. "Vorig jaar werd ik tweede op het EK. Ik wilde dolgraag ook de eerste WK-titel pakken. Overigens is bij de dames de WK-titel ook naar Nederland gegaan. Hier won Ieke Wiersma uit Zoetermeer", vertelt Jack. Sinds zijn twintigste is hij slechtziend. Prinsentuin College Jack werkt op het ROC Breda, Prinsentuin College. "Qua sporten houd ik me bij Showdown, ik vind dat gewoon geweldig leuk om te doen. Ik ben lid van Reflex Showdown in Breda en van Showdown in Tilburg. Hier train ik twee keer per week. Verder word ik op mijn werk enorm gesteund. Zo is er in de gymzaal van het Prinsentuin College een Showdowntafel neergezet en de school sponsort mij ook. Ze vergoeden bijvoorbeeld mijn reiskosten", meldt Jack enthousiast. In Nederland staat de sport al lang niet meer in de kinderschoenen. "Is steeds meer in opkomst. We spelen bijvoorbeeld competitie in vier klassen. Ik speel in de hoofdklasse. Verder komen er de komende maanden veletoernooien aan. Showdown is bijvoorbeeld ook een onderdeel op Bredalympics", aldus Jack die nogmaals benadrukt het heel jammer te vinden dat de bond zo weinig doet. "Het is een groeiende jonge sport. Ga daar dan mee aan de slag. Ik vind dat ze steken laten vallen en dat is gewoon jammer".
Terug naar de inhoudsopgave

Twee Wereldtitels

(door Ieke Wiersma) Vanuit Tsjechië kwam er, in mei van dit jaar, de uitnodiging voor de allereerste Wereld Kampioenschappen showdown. Drie jaar geleden organiseerde Tsjechië ook al de eerste Europese Kampioenschappen, petje af hoor. Naar de EK en WK mogen maar 5 spelers per land, 3 heren en 2 dames. In Nederland is er een rankingslijst, waar je prestaties van de laatste drie jaar over de competitie en de NK worden meegeteld. Na de NK in juni van dit jaar in Dongen was de plaatsing voor het WK voor Sven van de Wege, Jack van Oosterhout, Richard Doornheim, Helma van der Boom en Ieke Wiersma een feit. De Tsjechen besloten later nog twee extra heren en dames vanuit Nederland uit te nodigen en dus gingen ook Richard Gooijers en François van de Laar mee. Op dinsdag 16 augustus vertrokken wij met 11 personen, 7 spelers, Anne Wouden en Corrie Doornheim, een begeleider Sylvia van de Wege die gelukkig af en toe ook taken op zich nam die officieel een teambegeleider hoort te doen en Ratan Bhagola die voor Suriname uitkwam, vanuit Utrecht met de trein richting Olomouc. Na een reis van 20 uren kwamen wij aan bij de overnachtingaccommodatie, dit was een studentenflat. Na de medische keuring konden wij gelijk door naar het avondeten. Het eten en spelen gebeurde op het terrein van een universiteit en er moest heen en weer gependeld worden van de ene naar de andere accommodatie met bussen. Na het avondeten was er de officiële opening. Naast Nederland waren de volgende landen vertegenwoordigd: Tsjechië, Slowakije, Zweden, Finland, Slovenië, Estland, Suriname en Canada. Er waren 24 spelers en 13 speelsters. Op donderdagochtend kon er dan met de wedstrijden begonnen worden. Er zou een complete competitie gespeeld worden, dat hield in dat de dames 12 en de heren 23 wedstrijden over twee en een halve dag moesten spelen. Als je nagaat dat sommige wedstrijden zo een uur kunnen duren en je constant je concentratie moet behouden en op niveau moet blijven spelen en niet af mag zwakken om je wedstrijdpunten bij elkaar te spelen, praat je eigenlijk over grote TOPSPORT! Als de organisatie van deze WK vooraf een pechprijs o.i.d. in het leven had geroepen had Sven van de Wege deze zeker gewonnen. Op vrijdagmiddag moest hij naar het ziekenhuis. Hij had al twee dagen achtereen last van zijn speelhand en kreeg op vrijdagmiddag in één partij drie harde ballen op dezelfde plaats tegen zijn hand. In het ziekenhuis bleek dat zijn hand zwaar gekneusd was en kwam terug met zijn arm in het gips. Het was een grote teleurstelling en wij hebben allemaal met hem meegeleefd. Op dat moment stond hij er heel goed voor en was als hij zo had doorgespeeld zeker in de kruisfinales gekomen. Jammer!!!!! Op zaterdag om 12.00 uur was er bekend wie er naar de kruisfinales doorgingen. Om 14.00 uur konden de kruisfinales beginnen. Deze acht wedstrijden werden allemaal achter elkaar aangespeeld, zodat het publiek de hele middag waar kreeg voor zijn of haar plaats in het lokaal. De eerste wedstrijd was Helma van der Boom tegen de Zweedse Sophia, deze laatste won de partij en stond dus in de finale. De tweede partij bij de dames was die van Ieke Wiersma tegen de Tsjechische Kveta, Ieke won in een drie setter en stond daarmee in de finale. De wedstrijd erna moest Jack van Oosterhout tegen een Tsjech, hij won in twee sets van hem en stond dus ook in de finale. Na de wedstrijden om de derde en vierde plek, waar Helma van der Boom de derde plaats haalde bij de dames, stonden de finales op het programma. De finalestanden Jack van Oosterhout - Lubos Zajic (Tsjech) 2 - 11, 11 - 7, 15 - 13 Ieke Wiersma - Sophia Naesstroem (Zweedse) 11 - 5, 10- 12, 11 - 3 Hiermee was het voor Nederland een zeer geslaagde deelname aan het eerste WK-showdown. Op zondagochtend vertrokken wij weer richting Praag, waar wij nog gezellig wat gegeten en wat gewandeld hebben. Toen wij net als op de heenreis in onze, door de late boeking, 6-persoons slaapcoupés kwamen ontstond er weer de nodige hilariteit en gezelligheid, maar het was eerder stil dan op de heenweg. Gelukkig zijn de onderlinge contacten in de groep en de heen en terugreis mede met dank aan de drie goedzienden binnen de groep, goed verlopen.
Terug naar de inhoudsopgave

Kruikentoernooi 2005

(door Milton Lie Kwie) Op zaterdag 10 september vond de dertiende editie van het Tilburgs toernooi plaats. Er waren negentig aanmeldingen voor deelname en het inschrijfgeld was vooraf overgemaakt . Hierdoor had de ontvangsttafel minder werk en konden de deelnemers bij binnenkomst gelijk aan de koffie met stroopwafel, die door de organisatie werd aangeboden. Het toernooi gaat de boeken in als een slopende dag voor de scheidsrechters. Het vorig jaar hadden 22 scheidsrechters gefloten. Dit jaar moesten tien scheidsrechters de klus klaren! Het gevolg was dat Peter van der Linde die normaal samen met Bep en Theo Bastiaans achter de wedstrijdtafel zit, flink aan de bak moest. Er werd op 12 tafels gespeeld en in totaal moesten 316 wedstrijden worden afgewerkt! Het toernooi begon met een valse start omdat op onverklaarbare wijze verkeerde gegevens op de wedstrijdformulieren afgedrukt werden. De tijd werd daarna rap ingelopen door de enorme inzet van de scheidsrechters. Door bittere noodzaak heeft Gerard den Otter, bijgestaan door Henk de Hollander, mee gefloten. Buiten was het prachtig weer maar binnen liep de temperatuur al gauw op. De organisatie had nog een verrassing in petto voor de kersverse wereldkampioenen Ieke Wiersma en Jack van Oosterhout. Ook Helma van der Boom die lekker op vakantie was kreeg een bloemenbon toegestuurd. Sven van de wege die met een blessure uitviel in Olomouc werd een hart onder de riem gestoken. Jack stak in uitstekende vorm wat zou blijken bij de prijsuitreiking. Heel sneu was het voor Servaas Dirkx, de voorzitter van de Tilburgse vereniging, die kort voor het toernooi in het ziekenhuis werd opgenomen. Met toestemming van de arts mocht hij het naast gelegen St. Elizabeth ziekenhuis even verlaten. Servaas zou en moest even komen kijken of alles goed liep. Samen met zijn vrouw Lenie wordt enorm veel werk verzet. De organisatie dankt de Fondsen die het toernooi financieel mogelijk hebben gemaakt en de Mytylschool Tilburg voor de schitterende accommodatie. En natuurlijk ook de showdown vereniging Dongen voor het beschikbaar stellen van hun vier tafels. Lenie Dirkx reikte de prijzen uit. De aanmoedigingsprijs ging naar Els Hofmeester (Vught) en de poedelprijs naar Ko Drenth (Rotterdam). De uitslagen van alle wedstrijden staan online op: http://www.showdowntilburg.nl/kruikentoernooi/2005/ Het bedrijf SPORELL stelde een wisselbeker beschikbaar die voor de eerste keer door Jack werd gewonnen. De huidige Nederlandse Kampioen Sven van de Wege had het toernooi drie jaar op een rij op zijn naam geschreven. In de halve finale werd hij door Danique van der Kaay, regerend Dameskampioen, uitgeschakeld. De prijswinnaars: Klasse E 1. Yvonne Koorstra(Amsterdam) 2. Frieda Dijkhof(Apeldoorn) 3. Ineke Krahe(Amsterdam) Klasse D 1. Ratan Bhagola(Rotterdam) 2. Wim Hoogterp (Purmerend) 3. Dennis van meel(Tilburg) Klasse C 1. Jennifer Wijnen(Dongen) 2. Joke Jansen(Rotterdam) 3. Marcel van Beijnen(Dongen) Klasse B 1. Anja van Beest(Rotterdam) 2. Bart Rozeboom(Amsterdam) 3. Inge Dix(Den Haag) Klasse A 1. Jack van Oosterhout (Breda) 2. Danique van der Kaay (Tilburg) 3. Sven van de Wege (Rotterdam) Een triest gevolg die we eerlijkheidshalve willen vermelden is dat onze Tilburgse topscheidsrechter, Gerrit Oerlemans, door zijn rug is gegaan en de rest van het weekend in bed heeft gelegen. De organisatie wenst hem een goed herstel toe en wil in de toekomst zuinig omspringen met de schaarse maar zeer gewaardeerde vrijwilligers.
Terug naar de inhoudsopgave

Showdowntafel naar KroatiŽ

(door Eric Buld) In de vorige Nieuwsbrief hadden we het er al over, Er was interesse vanuit Kroatië voor een showdowntafel. In Zagreb, de hoofdstad van Kroatië,Wordt het blindencentrum grondig gerenoveerd. Wat er allemaal gedaan wordt weet ik niet maar wat ik wel weet is dat binnenkort er ook showdown gespeeld kan worden. Op 16 september Reed er een grote vrachtwagen uit Kroatië het Noordereiland op om een showdowntafel op te pikken voor Zagreb. De vrachtwagen had al in Duitsland allerlei hulpgoederen op gehaald voor het centrum en de Nederlandse showdowntafel was het laatste wat nog opgepikt moest worden. Bij het schrijven van dit artikel hebben we nog niet gehoord of de tafel al is aangekomen en of het eerste balletje in Kroatië al is geslagen. We hopen daar spoedig van te horen.
Terug naar de inhoudsopgave

Showdown naar Middelharnis

(door Eric Buld) In Middelharnis op Goeree Overvlakkee is sinds kort een gehandicapten sportvereniging van start gegaan. Er zijn zo'n 20 leden al actief met verschillende handicaps waaronder enkele blinden en slechtzienden. Om voor hen ook een zinvolle sport activiteit op te zetten was men op zoek naar een sport. Via de rayonmanager van de Nebas voor Zuid-Holland kwamen ze bij de Rotterdamse showdownvereniging terecht met de vraag of zij enige ondersteuning konden geven aan de club in Middelharnis. Dat doen de Uppers natuurlijk graag en op dit moment wordt er gekeken of we een tafel in Middelharnis kunnen krijgen en als dat gelukt is zullen we er een aantal workshops geven om de club op gang te helpen. We houden u op de hoogte van verdere activiteiten op Goeree Overvlakkee.
Terug naar de inhoudsopgave

Krantenknipsel

uit BN DE STEM van 23 september 2005 Tafeltennissen in het gemeentehuis Door Willen Ieke Romijn RAAMSDONKSVEER - Blinden en mensen die wel kunnen zien gaan op 3 oktober de strijd met elkaar tijdens een potje tafeltennis in het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Geen tafeltennis zoals de meesten dat kennen, maar een aangepaste versie van de sport: showdown. De speltafel heeft bij showdown opstaande randen en een bal met een belletje erin, dat niet over een net wordt geslagen, maar geschoven. Alle deelnemers, blind, slecht ziend of ziend, krijgen een bril op om oneerlijk spel te voorkomen.De showdown-tafel staat maandag 3 oktober in het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Het Gehandicapten Platform Geertruidenberg houdt daar in het kader van de Week van de Toegankelijkheid een bijeenkomst. De Week van de Toegankelijkheid staat in het teken van sport en beweging.Op 3 oktober is er om 09.45 eerst een ontvangst met koffie, om 10.00 uur wordt de bijeenkomst geopend en stelt het platform zich voor. Daarna is er een powerpointpresentatie van knelpunten in de gemeente Geertruidenberg die betrekking hebben op sport en beweging. De bijeenkomst is voor iedereen, met of zonder beperking, toegankelijk. Om 11.45 uur is de bijeenkomst afgelopen.
Terug naar de inhoudsopgave

Landelijke Competitie 2005/2006

(door Milton Lie Kwie) Op de eerste competitiedag op zondag 18 september mochten de Hoofdklassers en de helft van de Eerste klassers aantreden. Het was prachtig nazomers weer maar op de vroege morgen dreigde er iets vreselijks te gebeuren. Spelers en scheidsrechters arriveerden in opperbeste stemming aan de Karmijnstraat 5, onze aloude vertrouwde en nog steeds fantastische speellokatie. Jolanda Hermsen van de catering heeft een andere bezigheid om haar vrije zondag te vullen. Maar gelukkig is Corina van Meel bereid gevonden om Sylvia van der Kaay bij te staan. Peter van der linde, Bep en Theo Bastiaans, de vertrouwde gezichten waren weer achter de wedstrijdtafel en kon het 'feest' beginnen na binnenkomst van tien scheidsrechters. Jazeker, de competitie blijft een landelijk feest voor alle sporters en een toegangspoort naar de Nederlandse Kampioenschappen. Wat is het toch heerlijk sporten zonder last te hebben van je gezichtsbeperking. Maar in de vroege morgen hing het feest aan een zijden draadje. Dankzij oplettendheid en acuut optreden van Perry van Meel kon de eerste competitiedag van start gaan. Wel wat later dan gepland maar liever te laat dan nooit. Perry had de aanhanger met de zes competitietafels in alle vroegte opgehaald in Goirle. Onderweg trok een vreemd geluid zijn aandacht en plotsklaps zoefde een wiel van de aanhanger zijn auto voorbij! Een snelle reactie van Perry kon erger voorkomen en bleven de tafels overeind. Na hulp van de ANWB en de nodige tijd die daarmee gepaard gaat kon Perry ons verblijden met de tafels.
Terug naar de inhoudsopgave

Showdown in Suriname

Hieronder staat een bijdrage van Paul die onlangs de grote plas overstak voor een bezoek aan zijn geboorteland op de noordkust van Zuid-Amerika. Dat showdown met relatief geringe middelen grote groepen mensen aan het sporten kan helpen is algemeen bekend. Echter blijkt een wereldwijd contact en informatie-uitwisseling belangrijk te zijn om sporters te behouden, om perspectief te bieden, om verder te kunnen groeien en ontwikkelen. Bezoek aan het blindeninstituut te Paramaribo. (door Paul Lie Kwie) Op maandag 9 mei hadden we een afspraak bij het blindeninstituut om aangepaste spellen te bezorgen. Allereerst werden we ontvangen door de directeur, dhr. F. Ons en later officieel toegesproken door de voorzitter van de stichting, mevrouw Blufpand. Zij vertelden ons dat ze op dit moment 38 leerlingen hebben, waarvan 12 op de MULO zitten. De kinderen op de basisschool zijn verdeeld in 5 klasjes en krijgen hier individueel les. Alle lesmateriaal wordt op het instituut zelf gebrailleerd, een tijdrovende bezigheid omdat ze alles handmatig moeten doen. Geavanceerde hulpmiddelen hebben ze haast niet. Alleen een tv-loep, een computer zonder braille, spraak of vergroting en bovendien weinig personeel. De leerlingen die op de MULO zitten worden begeleid door vrijwilligers die een korte scholing hiervoor krijgen. Deze vrijwilligers komen vaak uit het onderwijs zelf. Na de MULO stopt het programma van het instituut en moeten de leerlingen het zelf maar uitzoeken. Er is geen begeleiding naar aangepast werk, geen zelfstandigheidstraining en helemaal geen mobiliteitstraining. Verder hebben ze geen enkele vorm van vrijetijdsbesteding, daarom is er vanuit Nederland drie jaar geleden een tafel naar het instituut gestuurd. Via-via hoorde ik dat er weinig geshowdownd werd en dat het spelmateriaal niet meer voldeed. Daarom heb ik Erik Bult gevraagd of hij een en ander ter beschikking wilde stellen. We hadden dus ook een tas vol ballen, handschoenen en batjes voor ze meegenomen. De gedrukte versie van de spelregels kwam goed van pas, want het bleek dat ze daar helemaal niets van afwisten. Als ze al speelden deden ze maar wat. Ik ben ook een uurtje met ze gaan sporten om de spelregels uit te leggen en wat technieken te leren. De leerlingen waren heel enthousiast, en bleven fanatiek doorspelen toen wij vertrokken. Al met al waren ze allemaal heel erg blij met de komst van ons en met alle spullen die we voor hen hadden meegenomen. Naderhand heb ik vernomen dat ze showdown willen organiseren om eventueel deel te kunnen nemen aan toernooien in het buitenland. Het is wel heel erg om te zien dat ze nog heel wat jaartjes achterlopen. Sinds ik daar weg ben, nu zo'n 30 jaar, is er maar weinig veranderd. Om hier verbetering in te brengen richten ze binnenkort een vriendenkring op in Nederland en hopelijk krijgen ze hiermee extra financiën om het onderwijs aan blinden en slechtzienden verder te ontwikkelen. Mevrouw Blufpand zit overigens ook in een stichting die ervoor wil zorgen dat in het binnenland scholen gebouwd worden en probeert vooral kinderen enthousiast te maken om te gaan lezen. Ook voor deze stichting wil ik graag jeugdboeken inzamelen en opsturen. Dus wie nog iets over heeft .... Met dank aan Erik Bult voor het spelmateriaal, en aan de onderwijsinspectie voor de sponsoring van de aangepaste spellen.
Terug naar de inhoudsopgave

Krantenknipsel

uit brabants dagblad van 29 september. Beurs Gezond & Wel steeds groter van een verslaggever Waalwijk - Zo'n 15.000 bezoekers worden komend weekeinde verwacht tijdens de beurs Gezond & Wel 2005 in Waalwijk. Het is voor de vijfde keer dat deze beurs wordt gehouden. Het bezoekersaantal is in die periode flink opgelopen: van 3.500 in het eerste jaar tot 12.500 tijdens de editie van vorig jaar. Het aantal standhouders steeg navenant, aldus de Waalwijkse organisator A. Smout. Van zo'n 35 naar 150 in de editie van aanstaande weekeinde. Meer standhouders De beurs, waar allerhande informatie te vinden is op gezondheidsgebied, wordt dit jaar voor het eerst gehouden in de tennishallen van Racket Sport aan de Bachlaan in Waalwijk. Daar is 4.000 vierkante meter aan beursoppervlakte beschikbaar. Daardoor kunnen niet alleen meer standhouders een plaats krijgen, maar kan ook het publiek zich gemakkelijker over de beursvloer begeven. Demonstraties Onder de standhouders zijn veel zorgverleners, zoals thuiszorgorganisaties. Maar ook leveranciers van scootmobielen, 45 kilometer-auto's, speciale fietsen, luchtzuiveringsapparaten en veel meer. Verder kunnen bezoekers hun bloeddruk laten meten, hun gehoor laten testen, een vetmeting laten verrichten of hun bloedsuiker laten prikken. Er worden ook allerlei demonstraties gegeven. Toernooi In een speciale biljartarena spelen verstandelijk gehandicapte biljarters een toernooi. Ook zijn er demonstraties rolstoeldansen en tafeltennis voor blinden. Het Waalwijkse smartlappenkoor De Schoenlappers treedt op beide dagen op. Voor kindervermaak is ook gezorgd. De organisatie heeft verder geregeld dat de beurs ook voor mindervaliden goed toegankelijk is. *Het aantal vragen op het gebied van zorg en welzijn is enorm toegenomen de laatste jaren. Dat komt omdat de regelgeving veel complexer is geworden", zegt Smout. *Neem bijvoorbeeld het nieuwe zorgstelsel dat in januari in gaat. Op veel vragen is tijdens de beurs een antwoord te vinden. Speciaal over het nieuwe zorgstelsel is er ieder uur een uitleg die door een zorgverzekeraar wordt gegeven." De beurs Gezond en Wel is op zaterdag open van 11.00 uur tot 18.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis.Meer informatie over de beurs is te vinden op de website www.beursgezondenwel.nl .
Terug naar de inhoudsopgave

Om te noteren

18 september Eerste Competitiedag 8 en 9 oktober Bredalympics 16 oktober Landelijke Competitie 29 oktober Sleutel toernooi Leiden 13 november Landelijke Competitie 18 december Landelijke Competitie 15 januari 2006 Landelijke Competitie 19 februari 2006 Landelijke Competitie 12 maart 2006 Landelijke Competitie 23 april 2006 Afsluiting Landelijke Competitie Tot de volgende nieuwsbrief.
Terug naar de inhoudsopgave

colofoon

Deze nieuwsbrief is een product van de NebasNsg en komt uit in gesproken vorm, in zwartdruk en per e-mail. Voor abonnementen, adreswijzigingen en overige informatie kunt u contact opnemen met de redactie. Redactie: Milton Liekwie Helma van der Boom Met medewerking van: Koos Rijneveen en Paul Lie Kwie Redactieadres: Sweelincklaan 310 5012 BB Tilburg Tel. 013 - 455 37 31 E-mail: ' en
Terug naar de inhoudsopgave

Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht