Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht

Showdown Nieuwsbrief Nummer 43 Maart 2003

Inhoudsopgave

Beste mensen,

In december 2002 is onze nieuwsbrief niet uitgekomen. Dit had vooral te maken met de aanlevering van kopij. Wij zijn verheugd om u te melden dat de redactie onlangs is versterkt met Helma van der Boom. Ze bruist van de energie, is opgewekt, enthousiast en altijd in een vrolijke bui. Helma meldde zich spontaan aan en ging gelijk aan de slag. In deze editie is haar bijdrage maarliefst zeven artikelen groot. Op verzoek stelt ze zich netjes aan u voor. U zal het ongetwijfeld met ons eens zijn dat de nieuwsbrief een belangrijke plaats inneemt in de ontwikkeling van onze sport. De inzet van Helma zal de continuering van de nieuwsbrief vast en zeker goed doen. Helma, van deze plaats uit heel veel succes en schrijfplezier toegwenst.
Terug naar de inhoudsopgave

Kennismaking

(door Helma van der Boom) Met ingang van dit nummer help ik met het schrijven van de nieuwsbrief en bij deze stel ik mij even aan u/je voor. Mijn naam is Helma van der Boom, ik ben 27 jaar en woon in Den Haag. In januari 2001 maakte ik kennis met showdown en ik ben toen ook lid geworden van Haag88. Ik vind showdown zo leuk dat ik graag meer dan ‚‚n keer per week wil trainen. Daarom ben ik vanaf oktober 2002 ook lid van G.S.V. De Sleutels. Mijn grootste showdownsucces is de, zeer onverwachte, eerste plaats bij de vrouwen op het toernooi in Zweden vorig jaar. In het dagelijks leven werk ik als freelance tolk/vertaler Portugees en Frans. Ik tolk veel voor Angolezen die in Nederland asiel aanvragen. De laatste tijd komen er veel minder Angolezen naar Nederland en heb ik minder werk. Behalve ander werk zoeken, kwam ik ook op het idee om naast spelen iets anders binnen de showdown te doen. Op dat moment las ik dat Milton hulp zocht voor de redactie van de nieuwsbrief. 'Precies wat ik zoek', dacht ik. Ik heb contact opgenomen met Milton, die erg blij was met mijn aanbod mee te helpen met de nieuwsbrief en ik kon direct aan de slag. Ik vind het erg leuk om artikeltjes, bijv. verslagen van toernooien etc., te schrijven. Op de MAVO en op de Opleiding Tolk-Vertaler was ik lid van de schoolkrantredactie en ik heb bijna twee jaar schriftelijk redactiewerk gedaan voor de lokale omroep in Sneek. Graag wil ik dit voorstel-artikeltje eindigen met een verzoekje. Weet u/jij iets interessants voor de nieuwsbrief, zoals een toernooi, demonstratie of ander nieuws op showdowngebied, laat het weten! Lukt het niet daarover zelf een stukje te schrijven, geen probleem, daar help ik graag een handje bij. Groeten en veel leesplezier met de rest van de nieuwsbrief! Helma van der Boom Telefoon en fax: 070 3805127; mobiel: 06 51265787; e-mail:
Terug naar de inhoudsopgave

Nieuwe scheidsrechters

(door Jeroen Schalken) Er zijn in november weer drie scheidsrechters geslaagd voor hun C licentie: - Marcel Broek (Arnhem) - Ineke Hagenus (Rotterdam) - Carel Vonk (Den Haag) De komende maanden zul je hen wel tegen komen bij de competitie, waar zij het praktijk gedeelte van de opleiding te officieel showdown scheidsrechter zullen voltooien.
Terug naar de inhoudsopgave

SAMEN STERK verhuisd

(door Helma van der Boom) Wellicht is het je opgevallen dat er deze competitie een vereniging ontbreekt. Door interne problemen lukte het de leden van Samen Sterk niet dit jaar deel te nemen aan de competitie. Maar, als het aan de leden van Samen Sterk ligt, is dit allemaal verleden tijd en zijn ze er komend seizoen weer bij! Spelers en bestuur van Samen Sterk hebben de koppies niet laten hangen en het is gelukt de zaakjes weer zo goed mogelijk op de rails te zetten. Vanaf 8 januari traint Samen Sterk wekelijks op de woensdagavond in activiteitencentrum Duinendaal aan De Rompert 5 in Den Bosch. Naast de trainlocatie is voor Samen Sterk ook de naam een beetje veranderd. In plaats van Samen Sterk Vugth, heet de club nu Samen Sterk Den Bosch. De club telt nu 8 actieve leden en eens in de maand komen een paar spelers van andere Brabantse verenigingen een avondje meetrainen om te helpen trainingsachterstanden weg te werken. Van trainingsachterstanden lijkt echter niet veel sprake te zijn gezien de winst van het herenteam op het vriendschappelijke tripleltoernooi dat ASSV uit Amsterdam op 2 februari organiseerde.
Terug naar de inhoudsopgave

Nieuwe docent

(door Jeroen Schalken) Uit 5 kandidaten is uiteindelijk Anne Wouden gekozen. Zij zal door mij worden voorgedragen als nieuwe docent voor de scheidsrechters opleiding. Anne en ik zullen het komende jaar gaan bekijken hoe we de opleiding kunnen verbeteren. Jeroen Schalken, docent showdown scheidsrechter
Terug naar de inhoudsopgave

Showdown op ZIEZO-BEURS

(door Helma vander Boom) Het hele jaar door worden er overal in Nederland showdowndemonstraties gegeven, met als doel meer bekendheid aan onze sport te geven. Dan hoort een demonstratie op de ZieZo-Beurs, de beurs waar blinden en slechtzienden informatie kunnen vinden over alle mogelijke soorten hulpmiddelen, vrijetijdsbesteding, etc, etc., zeker thuis op de agenda van showdowndemonstraties. Vooral als de beurs ook nog eens wordt gecombineerd met de festiviteiten rond het 25-jarig jubileum van de NVBS. De ZieZo-beurs duurde drie dagen,van 23 t/m 25 januari en werd gehouden in De Blokhoeve in Nieuwegein. Om maar zoveel mogelijk belangstellenden te kunnen bereiken, werd besloten dat leden van verschillende verenigingen bij toerbeurt demonstraties zouden geven. Donderdag beten spelers uit Amsterdam, Leiden en Breda het spits af. Vrijdag was de beurt aan Amsterdam en Dongen en zaterdag werd de tafel bemand door de Rotterdammers. De demonstraties trokken niet alleen belangstellenden die de sport nog niet kenden; verschillende showdowners grepen bij het zien van de tafel de kans aan even tussendoor wat extra te trainen.
Terug naar de inhoudsopgave

Balletje in Provinciehuis

(door Helma van der Boom) Op 24 januari jl. hebben leden van Samen Sterk in het provinciehuis in Den Bosch een showdowndemonstratie gegeven bij de feestelijke opening van het Europees jaar van de gehandicapten. Er was een bijeenkomst voor VIP's zoals de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant en een informatiemarkt met stands van uiteenlopende instanties van en voor gehandicapten voor iedere geinteresseerde. De informatiemarkt duurde van 13:00u. tot 17:00u. en trok bezoekers uit de hele provincie. Samen Sterk was op sportgebied de enige standhouder. Ilham, Achmed, Guus, Marcel en Miriam hebben anderhalf uur lang durende presentatie hebben gegeven. Uit de grote belangstelling voor de showdowndemonstratie bleek dat de bezoekers niet alleen op zoek waren naar praktische informatie. Sommige bezoekers waren zo enthousiast over onze sport dat de diverse Brabantse verenigingen binnenkort wellicht wat nieuwe leden mogen verwelkomen of misschien zelfs het ledenbestand al hebben zien groeien.
Terug naar de inhoudsopgave

TRIPLE-TOERNOOI ASSV

(door Helma van de Boom) Op 1 februari jl. organiseerde ASSV een triple-toernooi. Doel was om samen met spelers van Haag88 uit Den Haag, D.O.G.S. uit Arnhem en Samen Sterk uit Den Bosch in een ontspannen sfeer een gezellig toernooi te houden. Showdowners die met de trein naar toernooien reizen, hadden het nu erg makkelijk, want het toernooi vond plaats in de trainlocatie van A.S.S.V.: het sportcomplex van de NS op perron 2b van station Amsterdam Centraal. Onder het genot van verse koffie/thee met een plak cake werd het toernooi geopend en werd de teamindeling bekendgemaakt. Er waren in totaal 10 teams van ieder drie spelers: vijf teams van ASSV, een dames- en een herenteam van Samen Sterk, een dames- en een herenteam van Haag88 en het laatste team bestond uit twee spelers van D.O.G.S. en ‚‚n ASSV-er. Er werd eerst gespeeld in twee poules van 5 teams. Bij een wedstrijd met drietallen, moet een team minimaal 31 punten en twee punten verschil met de tegenstander, om de wedstrijd te kunnen winnen. Na drie keer serveren moet er worden gewisseld. Een speler moet eerst drie keer de service vangen en dan zelf drie keer serveren. Het speciale van een tripletoernooi is dat je nu in een team speelt en nu ook afhankelijk bent van je medespelers. Zelf speelde ik mee in het damesteam van Haag88. Onze tegenstanders waren meestal net een maatje te sterk voor ons, maar we hebben er wel bijna altijd een lekkere spannende wedstrijd van gemaakt en de tegenstanders soms laten zweten. Na de poulewedstrijden moest elk team nog een wedstrijd spelen tegen het team dat in de andere poule op dezelfde plaats was ge‰indigd. In deze ronde beten het damesteam van Samen Sterk en het herenteam van Haag88 de spits af. De dames van Samen Sterk trokken in een zeer zware en spannende strijd uiteindelijk aan het langste eind en verwezen de Haagse heren naar de 10e en laatste plaats. Vervolgens werden de wedstrijden tussen de nummers vier, drie en twee uit de poules gespeeld. De finale was tussen het herenteam van Samen Sterk en het vijfde team van ASSV. De Brabanders waren veel sterker dan de Amsterdammers en wonnen de finale met overmacht. (zie voor de complete uitslag onderaan dit artikel). Bij de prijsuitreiking was er voor de spelers van het beste team van Haag88, D.O.G.S. en Samen Sterk een fles wijn en iedere aanwezige kreeg als dank voor het komen een pot overheerlijke Amsterdamse uien. Hierna was het toernooi afgelopen en konden we concluderen dat we een gezellige dag hebben gehad die zeker voor herhaling vatbaar is. Uitslag: 1. Samen Sterk 2: Achmed Bagjaj, Antoon Verhoeven en Marcel Zijlmans; 2. ASSV 5: Joyce Bakker, Edith de Jong en Dick van der Maat; 3. ASSV 1; 4. D.O.G.S. Arnhem; 5. ASSV 3 6. ASSV 2 7. ASSV 4 8. Damesteam Haag88; 9. Damesteam Samen Sterk Den Bosch; 10. Herenteam Haag88.
Terug naar de inhoudsopgave

SLEUTELTOERNOOI

(door Helma van der Boom) Op 1 maart j.l. organiseerde de afdeling showdown van G.S.V. De Sleutels uit Leiden een toernooi voor showdowners uit heel Nederland. Het toernooi vond plaats in de trainingslocatie, buurthuis Morschwijck in Leiden. Aangezien er slechts 48 spelers mee konden doen, mocht elke vereniging - afhankelijk van het aantal leden - een aantal spelers inschrijven. Het deelnemersveld was erg sterk en er waren veel mooie en spannende wedstrijden. Het toernooi kreeg een internationaal tintje door de deelname van de Tsjechische speler Zdenek Barlok, die gedurende vijf maanden in Antwerpen Nederlands studeert. Even na tien uur openden Wil en Ieke de het toernooi middels een welkomstwoord aan iedereen en een aantal mededelingen van huishoudelijke aard, zoals uitleg over de consumptiebonnen (lunch, 2x koffie/thee en 2x frisdrank) die iedereen bij binnenkomst had gekregen. Alle aangemelde spelers en scheidsrechters waren aanwezig; ook de Tilburgers hadden Morschwijck na veel zoeken weten te vinden. Vervolgens legde de wedstrijdleider, Peter van der Linde, het wedstrijdschema uit en werd de poule-indeling voor de eerste speelronde bekendgemaakt. In de eerste en tweede ronde speelden we ‚‚nsetters en in de finaleronde ging het om twee gewonnen sets. Er waren in zowel de eerste als de tweede ronde twaalf poules met elk vier spelers. In de tweede ronde waren de poules verdeeld over vier klassen. Na de tweede ronde waren er in elke klasse drie poulewinnaars die in de derde (finale) ronde onderling beslisten wie welke beker mee naar huis mocht nemen. Het toernooi kende ook een primeur. Eric Buld heeft een nieuwe tafel van nieuw materiaal gemaakt en die mochten we vandaag uitproberen. De reacties waren over het algemeen erg goed en iedereen die de tafel had geprobeerd was erg enthousiast. In een volgende editie hopen we meer aan de weet te komen hierover. Spelen, fluiten, tussen de wedstrijden door sociale contacten bijhouden en alle wedstrijduitslagen bijhouden maakt erg dorstig en hongerig en dat konden de dames achter de bar wel merken. Drinken, cake, blokjes kaas en worst en vooral de lunchpakketten bestaande uit twee broodjes een krentenbol en een beker melk vielen goed in de smaak. De consumptiebonnen waren vaak al snel op en de bardames konden de bar nog geen seconde achter de bar vandaan. Showdown krijgt in de regio Leiden, dankzij artikeltjes in regionale bladen steeds meer bekendheid naar buiten toe. Een student van de kunstacademie had in Het Op Zondag het artikel over ons toernooi gelezen en heeft voor een project over sportfotografie de hele middag foto's gemaakt. Na afloop van alle wedstrijden en al het rekenwerk achter de wedstrijdtafel was het eerst de hoogste tijd om alle scheidsrechters, vrijwilligers en de familie Eefsting die de tafels vanuit Rotterdam naar Leiden heeft vervoerd v.v.te bedanken. Daarna hoefde Peter v/d Linde ons niet langer meer in spanning te laten over wie nu zo'n mooie grote beker had gewonnen. Rond 18:00u. kon de voorzitter van De Sleutels, de heer Jan Samson, bekendmaken wie er op welke plaats was ge‰indigd. Vooral in de eerste klasse was het een spannende strijd; alle drie finalisten hadden ‚‚n wedstrijd gewonnen en pas na berekening van het aantal gewonnen sets kon de winnaar, Jack van Oosterhout, bekend worden gemaakt. Jack was net iets sterker dan Sleutel-speler Fran‡ois van de Laar die op zijn beurt wel Jack aan de overwinning heeft geholpen door Richard Doornheim uit Rotterdam te verslaan. Want Richard had op zijn beurt zeer verrassend van Jack gewonnen. (zie voor verdere uitslagen van de Sleutels onderaan dit artikel). Het toernooi was nu echt afgelopen en iedereen keerde huiswaarts. Wij hebben eerst het buurthuis verder opgeruimd en onder het genot van een Indische maaltijd nagenoten van dit gezellige toernooi dat erg goed is verlopen. Vanaf deze plaats wil ik namens alle showdowners van G.S.V. de Sleutels uit Leiden iedereen die deze dag op welke wijze dan ook mogelijk heeft gemaakt daarvoor heel hartelijk bedanken. Zonder uw hulp was het niet mogelijk geweest zo'n goed verlopen dag te organiseren! OVERZICHT UITSLAGEN 1e klasse: 1. Jack van Oosterhout (Breda) 2. Richard Doornheim (Rotterdam) 3. Fran‡ois van de Laar (Leiden) 2e klasse: 1. Ieke Wiersma (Leiden) 2. Zdenek Barlok (Tsjechi‰) 3. Helma van der Boom (Leiden) 3e klasse: 1. Anja Weel (Tilburg) 2. Leo Dijkkamp (Dongen) 3. Reyer Dix (Den Haag) 4e klasse: 1. Guus Kusters (Samen Sterk Den Bosch) 2. Henk Abma (Arnhem) 3. Dani‰lle Prins (Amsterdam) De troostprijs, een pluchen olifantje met een pluchen beertje op de nek, was voor Mirjam van de Ven uit Den Bosch.
Terug naar de inhoudsopgave

SAMEN STERK actief

(door Helma vn der Boom) Samen Sterk Den Bosch heeft de smaak van showdowndemonstraties geven goed te pakken. Op 6 april geven spelers de hele dag een demonstratie op een grote manifestatie waar veel sporten van en voor gehandicapten aanwezig zullen zijn. De manifestatie vindt plaats in het Sportiom, de Vliert, dat beter bekend is als het voormalige stadion van voedbalclub FC Den Bosch.
Terug naar de inhoudsopgave

Om te noteren

16 maart Nationale Competitie 22 maart Verenigingenoverleg 29 maart Toernooi Dongen 13 april Nationale Competitie, afsluiting 29-1 mei/juni Hanige-open Stockholm Zweden 14/15 juni Nederlands Kampioenschap De Bosch 13 september Kruikentoernoi Tilburg Kopij voor de volgende nieuwsbrif kuntu tot uiterlijk 16 juni opsuren. Tot de volgende nieuwsbrief.
Terug naar de inhoudsopgave

colofoon

Deze nieuwsbrief is een product van de TC Showdown van de NEBAS en komt uit in braille, grootletterdruk, in gesproken vorm en in zwartdruk. De aangepaste leesvormen worden verzorgd door de CBB Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden te Ermelo, telefoon 0341 565477. Op verzoek kan de nieuwsbrief als e-mail ontvangen worden. Voor abonnementen, adreswijzigingen en overige informatie kunt u contact opnemen met de redactie. Redactie: Milton Liekwie Helma van de Boom Met medewerking van: Koos Rijneveen en Paul Lie Kwie Redactieadres: Sweelincklaan 310 5012 BB Tilburg
Terug naar de inhoudsopgave

Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht