Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht

Showdown Nieuwsbrief nummer 40 maart 2002

Inhoudsopgave

Beste mensen,

We hebben vaker gewezen op de mogelijkheden die showdown biedt aan sporters met een visuele handicap. Showdown gaat uit van je kunnen en kennen en niet van je beperkingen. Het is als 'blindensport' begonnen en profileert zich thans als 'integratiesport'. We constateren dat er steeds meer 'zienden' meedoen en dat de gemiddelde leeftijd flink omlaag gaat. Het aantal sporters neemt gestaag toe en daarmee ook allerhande praktische problemen. Clubs groeien uit hun jasje en krijgen te maken met accommodatieproblemen. De Nationale Competitie schreeuwt om uitbreiding van het aantal speeldagen. Landelijke toernooien zijn genoodzaakt een limiet te stellen aan de inschrijving voor deelname. Kortom, als we stil blijven zitten dreigen we ten onder te gaan aan het eigen succes. Het is een bekend euvel in onze samenleving dat over het algemeen veel te weinig bewogen en gesport wordt. Met name mensen met een functiebeperking schijnen steeds minder aan sport en beweging te doen. Er lopen allerlei dure projecten om mensen in beweging te krijgen. Showdown heeft aangetoond dat ondanks de geringe middelen die zij ter beschikking heeft, een hoopvol groeiproces in gang heeft gezet. Zeker een uitdaging waard voor beslissingnemers en beleidsmakers om hierop in te spelen en om doelmatig aan de slag te gaan. We pleiten nog steeds voor een actievere en intensievere ondersteuning van organisaties en instellingen die zeggen zich in te spannen voor de belangen van blinden en slechtzienden. Facilitaire dienstverlening bijvoorbeeld, zou de sport enorm ten goede komen. Met relatief geringe middelen is een grote groep aan de sport te helpen. Bibliotheek De Federatie Nederlandse Blindenbibliotheken, de FNB, heeft haar medewerking verleend door de showdown spelregels in hun bestand op te nemen. De spelregels zijn thans te bestellen onder bibliotheeknummer 140439 Showdown Spelregels via telefoonnummer 0486-486 486.
Terug naar de inhoudsopgave

Europees Kampioenschap

De eerste Europese Kampioenschappen komen er aan. De Tsjechen zullen in het stadje Krnov, tegen de Poolse grens, showdown geschiedenis schrijven. Van 14 tot 18 augustus a.s. staat het continentaal Kampioenschap gepland. Het afgelopen jaar hebben de Tsjechen schijnbaar moeiteloos maar liefst drie internationale toernooien georganiseerd. Nu zijn ze klaar voor het grotere werk ondanks hun schamele jaarbegroting en de materiele achterstand. Ze tonen wil en karakter waar wij westerlingen veel van kunnen leren. Een enorme compliment en oprechte waardering voor dit onnavolgbaar initiatief is meer dan op zijn plaats. Thans zijn wij aan zet om met luid gejuich en enthousiasme aan dit toernooi mee te doen. Een oproep aan de NEBAS om de daad bij het woord te voegen en deelname aan de eerste Europese Kampioenschappen mogelijk te maken.
Terug naar de inhoudsopgave

Landelijke Competitie

Onze landelijke competitie nadert zijn ontknoping. Op het moment van schrijven van dit artikel rest ons alleen nog de finaleronde voordat we het definitieve eindklassement kunnen opmaken. De poule-indeling voor de finaleronde ziet er als volgt uit: Poule H1, plaats 1 tot en met 8 Ieke Wiersma, Jack van Oosterhout, Leon van der Kaay, Milton Liekwie, Pascal Wirken, Richard Doornheim , Richard Gooijers, Sander Eefsting Poule H2, plaats 9 tot en met 16 Edwin Ventevogel, Eric Buld, Francois van de Laar, Gerard den Otter, Paul Liekwie, Ronald Eefsting, Willy Fleuren, Wim Vinju Poule H3, plaats 17 tot en met 24 Annelies Kruyff, Chris Oskam, Frida Weterings, Marian Schalken, Nico Grollā, Ratan Bhagola, Sven van de Wege, Wim van Tol Poule E1, plaats 1 tot en met 8 Antoon Verhoeven, Ilham Jariri, Joyce Bakker, Marianne Dingemans, Miranda Jonker, Niels Mutsaers, Stefan Verhees, Toos Koper Poule T2, plaats 9 tot en met 16 Carlo Klijsen, Danielle Prins, Frank Wolkers, Harold van der Voort, Ineke Krahe, Marjolein Kloek, Toon Pijnenburg, Yvonne Koorstra 17 Maart Poule E2, plaats 9 tot en met 15 Alie Waasdorp, Frieda Sloos, Inge Dix, Jeanne van Hees, Joke Jansen, Marcel van de Broek, Marcel Zijlmans Poule E3, plaats 16 tot en met 22 Adrie van Rooijen, Bart Rozeboom, Bregje van Iersel, Danique van der Kaay, Ellen van Gils, Jochem van Hees, Mari Schell Poule T1, plaats 1 tot en met 8 Anja Weel, Erica Penders, Helma van de Boom, Henk Abma, Monique Hoefnagels, Reyer Dix, Ron Dingemans, Wil Koek Poule T3, plaats 17 tot en met 24 Ans Rijneveen, Jochem van der Wiel, Koos Rijneveen, Marian van Steen, Trea Abma, Wil van Coenen, Wilma Smit, Wolter Kramer Derde Klasse, 1 tot en met 13 Adriaan Vugts, Anja van Beest, Annemarie Luyten, Bob Scholten, Edwin Weterings, Frans van Steen, Ko Drenth, Leo Dijkkamp, Michiel Wessels, Mirian van der Ven, Monique van Beest, Piet de Beer, Servaas Dirkx Zoals blijkt uit de poule-indeling hebben we nog al wat wijzigingen moeten doorvoeren. Reden daarvoor is dat er een ongezond aantal spelers zich tussentijds hebben teruggetrokken uit de competitie. Dit baart ons nogal zorgen, zeker als we volgend seizoen gaan spelen volgens het nieuwe systeem. Door het uitvallen van spelers waren we ook genoodzaakt de opzet in de derdeklasse te wijzigen. Alle spelers die zich in de eerste ronde hebben geplaatst in de derde klasse zijn in ''n poule geplaatst van 13 spelers en spelen ze over de overige dagen tegen elkaar. Dat wil zeggen dat de wedstrijden die in de twee ronde zijn gespeeld in de derdeklasse blijven staan en dat ze in de finaleronde alle overige wedstrijden zullen spelen. Op 21 april worden de laatste wedstrijden gespeeld en zullen de prijzen worden uitgereikt. Ook zullen dan het team in de team- competitie worden gehuldigd. We hopen die dag er dus een beetje een feestje van te maken.
Terug naar de inhoudsopgave

Teamcompetitie

(door Eric Buld) De teamcompetitie van dit seizoen is halverwege. De eerste 26 wedstrijden in de voorronde zitten erop en op een paar kleine onvolkomenheden na is alles goed verlopen. Links en rechts is er aardig gestreden op de punten en dat heeft geleid tot in de volgende tussenstand: Poule 1 Team Punten Doelp. voor Doelp. tegen Breda 40 525 284 Arnhem 26 427 413 Amsterdam 1 25 418 395 Vught 16 345 504 Nieuwegein 13 360 479 Poule 2 Rotterdam 1 41 505 284 Amsterdam 3 25 432 392 Dongen 22 376 426 Tilburg 2 17 347 477 Samen sterk 15 376 457 Poule 3 Rotterdam 2 30 365 215 Tilburg 1 26 353 263 Leiden 12 270 315 Amsterdam 2 4 190 385 Deze tussenstand resulteert erin dat de beide Rotterdamse teams samen met Breda mogen uitvechten wie 1, 2 en 3 gaat worden. Arnhem, Amsterdam 3 en Tilburg 1 mogen vechten om plaats 4 tot en met 6 en Amsterdam 1, Dongen en Leiden mogen plaats 7, 8 en 9 verdelen. Plaatsen 10 tot en met 12 gaat tussen Vught, Tilburg 2 en Amsterdam 2 en Nieuwegein en Samen sterk mogen de laatste twee plaatsen verdelen. Inmiddels hebben alle teams de nieuwe formulieren ontvangen en voor 21 april moeten de laatste wedstrijden gespeeld zijn en de formulieren ingeleverd worden. Op de laatste competitiedag worden de prijzen verdeeld en we nodigen dan alle teams uit om 's middags aanwezig te zijn bij de uitreiking.
Terug naar de inhoudsopgave

Centrale training

De plannen die tijdens het verenigingenoverleg in 2001 gepresenteerd waren zijn slechts gedeeltelijk gerealiseerd. Het betreft het eerste deel van het plan dat bestond uit het opstellen van een instructieboekje in zwartdruk en in braille. De zwartdruk is met medewerking van Ronald van Vliet, voormalige medewerker bij de NEBAS, in een prachtige vorm gegoten. De bedoeling was dat iedere vereniging een braille exemplaar zou ontvangen. Helaas is vanwege gebrek aan financiČle ruimte niets van terecht gekomen. De theoretische kennis is hierdoor niet voor iedereen op een zelfstandige manier toegankelijk. Vervolgens zouden de verenigingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een trainingssessie waar het instructieboekje zou worden verduidelijkt en een trainingsschema zou worden aangeboden. Milton Lie Kwie, de verantwoordelijke, heeft vanwege persoonlijke omstandigheden de doelstellingen niet kunnen halen en heeft per 1 januari j.l. de functie als 'voorlopige bondscoach' terug gegeven aan de Landelijke Commissie. Eerder al had Vanessa Roest, studente fysiotherapie, wegens gebrek aan vrije tijd haar functie neergelegd.
Terug naar de inhoudsopgave

Jubileumtoernooi

Het alom bekende Kru ikentoernooi wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Reden voor de organisatoren om er een waar feest van te maken. De voorbereidingen zijn al ruim een jaar geleden gestart met als hoogtepunt een enquąte die tijdens het toernooi van het afgelopen jaar werd gehouden. Een doorslaggevende zaak was dat de Mytylschool Tilburg haar medewerking heeft toegezegd wat betreft de fantastische en vertrouwde accommodatie. Hierna werd meteen begonnen om de plannen serieus ten uitvoer te brengen. Diverse organisaties en instellingen werd om advies gevraagd. Praktische ondersteuning en advies wordt thans verkregen door Natascha Bruers en de kersverse Renata de Jong, rayonmedewerksters van de Nebas district Noord-Brabant. Dit betekent voor de organisatie een welkome ondersteuning. Het bestuur van de showdownvereniging Tilburg heeft besloten om dit jaar een tweedaags toernooi van te maken en wel op 7 en 8 september a.s. Er is een feestavond in het verschiet die vooral door de deelnemers zelf zal worden ingevuld in de vorm van een bonte avond met life muziek. Inmiddels zijn de uitnodigingen al de deur uit en sluit de inschrijving op 1 april a.s. Voor meer informatie kunt u terecht bij de voorzitter van de Kruikenclub, Servaas Dirkx, telefoon 013-5362799 of per e-mail mail
Terug naar de inhoudsopgave

Professionele tafel

(door Eric Buld) Het werd groots aangekondigd in het RTL5 nieuwsprogramma "5 in het land". "Enschedese studenten maken professionele tafeltennistafel voor blinde tafeltennissers". Flitsende beelden van een rammelend balletje in een bak werden afgewisseld met interviews met de studenten. Trots lieten ze hun vindingen zien variČrend van doorzichtige zijwanden en middenplank tot een ingenieus inklap systeem. Ook wist het programma te melden dat tafeltennis voor blinden, showdown dus, een nieuw onderdeel zou gaan worden op de paralympics. Dit laatste valt nog te bezien maar dat er de laatste maanden hard gewerkt is aan nieuw showdownmateriaal is zeker waar. Op dinsdag 29 januari jl. werden de idee%n van de studenten officieel gepresenteerd. Tipjes van de sluier waren al opgelicht door het RTL5 programma en een interview met ''n van de studenten in het radio 1 programma "hof van eden" en een artikeltje in de telegraaf. We waren naar Enschede afgereisd met een delegatie van vijf man/vrouw aangevuld met Gerben de boer en Willem Gosens van de NEBAS. Ronald van Vliet, de initiatiefnemer van dit project, kwam ook nog even belangstellend langs. De presentatie bestond uit vijf voordrachten van de studenten. In groepjes van vijf hadden ze hun idee%n op papier gezet en zelfs schaalmodellen gemaakt. Elke groep presenteerden hun voorstel en gaven daar allerlei technische informatie bij. Als klap op de vuurpijl werd er een proeftafel op ware grote gepresenteerd. Daarin waren de beste idee%n van de groepen samengevoegd. Het hoogtepunt was dan ook dat we een balletje konden slaan op de proeftafel. De tafel bestond eigenlijk uit 1 deel dat op een verrijdbaar karretje stond. De beide tafeldelen konden eenvoudig uitgeklapt worden waardoor de tafel binnen een paar seconden speelklaar stond. De zijwanden waren gemaakt van doorzichtig kunststof evenals de middenplank. Dat geeft namelijk een perfect overzicht over het spel voor alle toeschouwers. Ook was er aandacht besteed aan het goalzakje. Je kon de bal namelijk van achter uit de goalpocket pakken. Ook hadden ze een vernieuwd batje gemaakt met een ingebouwde handbescherming en een ergonomisch handvat. We hebben natuurlijk meteen een balletje gepakt en een balletje geslagen. Hoewel het niet echt mogelijk was om de tafel goed uit te proberen konden we toch al een beetje proeven van de nieuwe tafel. Het viel niet echt tegen hoewel je wel moest wennen aan het geluid van de nieuwe zijwanden. Hoe gaan we nu verder met het tafelproject? De studenten zijn nu nog bezig enkele punten te verbeteren aan de tafel en dan kunnen we hem naar believen uitproberen. We zullen de tafel bij een vereniging gaan neerzetten zodat we hem uitvoering kunnen testen. Ook zullen we nog gaan proberen om de tafel mee te nemen naar ''n van onze evenementen zodat iedereen kennis kan maken. We willen de tafel uitvoering gaan testen voordat we een definitief ontwerp maken. Gelukkig heeft de school toegezegd om betrokken te blijven bij het project. Wanneer we een definitief ontwerp hebben zullen we opzoek gaan naar een mogelijke producent. Het RTL5 programma heeft al twee reacties opgeleverd van mogelijk producenten en ''n ervan was zelfs bij de presentatie op de school. Bij het maken van het definitieve ontwerp zullen we natuurlijk niet over ''n nacht ijs gaan. We willen dat de nieuwe tafels geheel voldoen aan onze eisen maar alles moet wel betaalbaar blijven. Al met al zal het dus nog wel even duren voordat de nieuwe tafels beschikbaar zijn maar we houden iedereen daarvan op de hoogte.
Terug naar de inhoudsopgave

Frans initiatief

Onze showdownvrienden in Parijs, Yannick en Emmanuel, hebben een prachtig initiatief genomen door de spelregels in het Frans en in het Engels op een audio cd uit te brengen. Hun bedoeling is om een multi talen cd te maken. Aruba In eerdere edities berichtten wij u hierover onze contacten met Mieke de Droog, directrice van de FAVI (het Arubaans blinden instituut). Mevrouw de Droog was vanaf het eerste moment heel erg enthousiast omtrent ons voorstel om onze lotgenoten op haar zonnige eiland kennis te laten maken met showdown. In september van het vorig jaar hebben we een videoband en het instructieboekje naar de FAVI gestuurd. Dit werd voor ons gedaan door twee speciale koeriers, namelijk Miriam van de Ven en Bregje van Iersel die een fantastische vakantie tegemoet vlogen. Intussen was Eric Buld druk bezig om een tafel gereed te krijgen die uiteindelijk in december werd verscheept. Een bijzonder compliment voor Eric die met eigen middelen een tafel inclusief batjes met eigen hand fabriceerde en het geheel transportklaar maakte. De FAVI zorgde voor de transportkosten. Onlangs ontvingen we onderstaande brief van de voorzitter van de cliČntenraad, Joost Veroude, die we met veel genoegen in onze nieuwsbrief opnemen.
Terug naar de inhoudsopgave

NU OOK OP ARUBA SHOWDOWN GEōNTRODUCEERD.

(door Joost Veroude) Toen ik in oktober van het vorig jaar de definitieve berichten over de komst van het showdownspel naar Aruba en de spelregels hierover op mijn leesloep kreeg, had ik geen flauw idee hoe het spel gespeeld moest worden en dus ook niet op en met welk materiaal het flitsende, fascinerende en fantastische spel moest worden gespeeld. Nu dan in de eerste week van februari 2002 de tafel en het overige spelmateriaal is binnengekomen, is de verbazing groot, want aan zulke afmetingen werd hier beslist niet gedacht en er moest dan ook in allerijl een gunstige plek worden gezocht, waar onze cliČnten kennis met het spel kunnen maken. De tafel is nu geposteerd op de patio van het huis van de voorzitter van de cliČntenrad en in deze eerste dagen dat ik heb geprobeerd, overigens zonder de spelregels strikt te hanteren, me het spel enigszins eigen te maken, is het me al duidelijk dat de 3 F's kwalificatie moet worden uitgebreid met de 3 V's: verrukklelijk, vermoeiend en verslavend. Het is me nog niet gelukt de blindering op te zetten, omdat ik nog steeds zo blij ben met de 5 procent zicht die ik nog heb en om dan een leuke bezigheid in het donker te verrichten is me nog even teveel gevraagd. Daar er nog geen competitie wordt gespeeld op Aruba en we eerst gaan trachten om velen te interesseren voor Showdown zullen we nog wel even de hand lichten met de officiČle regels, maar daar zal niemand ernstige bezwaren tegen hebben. We stellen ons voor om enkele uren per week de patio als strijdtoneel om te toveren om de FAVI-cliČnten in de gelegenheid te stellen zich het spel eigen te maken. Reken maar dat wij iedereen in Nederland op de hoogte zullen houden van onze vorderingen. Spoedig zal blijken of wij tot de goede leerlingen gerekend kunnen worden. Onze dank voor de bereidwillige, belangeloze medewerking vanuit de Showdownwereld in Nederland en wij kunnen die dank niet beter tot uitdrukking brengen, dan door met groot elan van de showdowntafel gebruik te maken tot genoegen van onze Arubaanse visueel gehandicapten. Gloort er in de verre toekomst al een landenwedstrijd Nederland - Aruba ???? Joost Veroude voorzitter van de FAVI-cliČntenraad.
Terug naar de inhoudsopgave

Zweeds succes

Op 16 en 17 maart a.s. vindt in Stockholm de jaarlijkse schoolkampioenschappen plaats. Dit jaar doen maar liefst 80 jongeren mee in de leeftijd van 10 tot 20 jaar. Tijdens dit weekend zal er ook gezwommen, gegoalbald en geschoten worden. In totaal doen er 120 leerlingen mee. Showdown schijnt enorm populair te zijn bij de jeugd en ieder jaar neemt de belangstelling hiervoor toe. Conny Nygren, leraar lichamelijke opvoeding op het blindeninstituut TRC, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan dit groot succes. Vooraf gaand wordt een seminar gehouden betreffende sportactiviteiten voor mensen met een visuele beperking, waar ook deelnemers uit Denemarken, Noorwegen en Finland vertegenwoordigd zullen zijn.
Terug naar de inhoudsopgave

Promotie/degradatie systeem

(door Eric Buld) De afgelopen twee jaar hebben we het er al vaker over gehad. De toekomst van onze Landelijke competitie! De afgelopen zes seizoenen hebben we gespeeld volgens het Poulesysteem maar is onze competitie niet toe aan een verdere professionalisering? Onze competitie kent al een lange geschiedenis. In de jaren tachtig werd voor het eerst een competitie georganiseerd. Toen werden de wedstrijden nog gespeeld op de trainingsavonden bij de verenigingen, net zo als nu tijdens onze teamcompetitie. Begin jaren negentig werd de competitie centraal gespeeld in het clubgebouw van JEEP in Vught. Enkele jaren daarna mochten we de bouwval in Vught inruilen voor de huidige accommodatie in Tilburg. In die jaren deden er niet meer dan een stuk of twintig speler mee. Er werd gespeeld in twee groepen die onderling tegen elkaar speelden. In 1997 werd het huidige poulesysteem ingevoerd. Inmiddels was het aantal deelnemers al gestegen tot 37 en de hoop was er dat het aantal nog verder zou groeien. Het poulesysteem was ook gemaakt voor de groei en er zou dan zelfs gespeeld worden in verschillende klassen. Nu zes jaar later weten we welke vlucht onze competitie heeft gehad. Het aantal deelnemers is in die jaren gestegen tot de huidige 88 en er wordt gespeeld in 4 verschillende klassen. Een succes waar we trots op mogen zijn maar dat betekend wel dat het huidige systeem wel aan revisie toe is. Twee jaar geleden zijn we daarom ook een discussie gestart over de toekomst van onze competitie. De nieuwe opzet moest ruimte bieden aan nog meer spelers en de opzet moest nog professioneler. Op het laatste verenigingenoverleg is er een werkgroep samengesteld die een uitgewerkt competitieplan op tafel zou leggen. De afgelopen maanden hebben ze daar hard aan gewerkt en hebben ze hun plannen in februari gepresenteerd. In het kort zou je het nieuwe systeem kunnen samenvatten tot "het promotie/degradatiesysteem". Gespeeld zal worden in verschillende klassen tussen de 15 en 20 spelers. Elke klasse speelt een onderlinge competitie gedurende het seizoen. De wedstrijden worden verdeeld over 4 competitiedagen waarvan de laatste dag de laatste twee wedstrijden worden gespeeld. Aan het einde van het seizoen wordt het klassement opgemaakt en de onderste drie spelers per klasse degraderen het seizoen erop naar een klasse lager. De bovenste drie promoveren het jaar daarop. Het systeem kent ook een nacompetitie en de nummers vier en vijf van onderen in de hoofdklasse, de nummers vier en vijf in de eerste klasse en de nummers 1 en 2 uit de derde en tweedeklasse mogen daaraan meedoen. In de nacompetitie wordt er gespeeld in twee poules en afhankelijk van de resultaten kunnen de spelers degraderen of promoveren. In de nacompetitie kan men maar een klasse zakken maar kan men wel meerdere klassen stijgen. Dit maakt het mogelijk dat goede nieuwkomers snel door kunnen stromen naar de hoogste klassen. Degradatie telt overigens alleen voor de twee hoofdklasse spelers Dit betekent wel dat de nummers vier en vijf van onderen uit de eerste en alle andere lagere klassen ook nog kunnen degraderen. Dit is afhankelijk van de resultaten in de Nacompetitie. Na afsluiting van de nacompetitie wordt het definitieve eindklassement opgemaakt en zijn ook de kandidaten bekend voor het N.K. Voor de deelnemers heeft het nieuwe systeem wel een paar belangrijke consequenties. De belangrijkste is dat er geen rekening meer kan worden gehouden met de voorkeur van spelers voor een bepaalde datum. Aan het begin van het seizoen zal het wedstrijdschema worden opgemaakt en wijzigingen tijdens het seizoen zijn dan niet meer mogelijk. Is men er niet dan vereist men alle partijen die dag gespeeld hadden moeten worden. Een ander belangrijk punt waar we iedereen met klem op willen wijzen is dat iedereen die zich opgeeft voor de competitie ook het seizoen afmaakt. Wanneer tijdens het seizoen teveel mensen afhaken komt het wedstrijdschema in gevaar. Met andere woorden, het nieuwe systeem vraagt een grotere discipline van de deelnemers. Tijdens het verenigingenoverleg op 2 maart zal het competitievoorstel besproken worden en hopelijk worden aangenomen. We zullen dan vanaf het nieuwe seizoen het systeem invoeren waarbij het eindklassement van dit jaar maatstaf is voor de klasse indeling van het volgend seizoen maar daarover zullen we iedereen nog verder informeren. Op voorhand zijn de leden van de competitie werkgroep, Joyce Bakker, Ieke Wiersma, Jack van Oosterhout, Leon van der Kaay, Henk Abma en Peter Haazer, dank verschuldigd voor hun werk.
Terug naar de inhoudsopgave

Verenigingenoverleg

Op zaterdag 2 maart vond het verenigingenoverleg plaats in Amsterdam, in de ideale, centraal gelegen accommodatie van de Amsterdamse Spoorweg Sportvereniging (ASSV). Er was sprake van een grote opkomst en er werd een hele drukke agenda afgewerkt. Het overleg stond gepland van 13 tot 16 uur maar de voorzitter kon niet voor 17.15 uur afsluiten. Heel erg positief en zeker hoopvol voor de toekomst is dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Een ieder is zich ervan doordrongen dat de gesignaleerde problemen op een adequate manier en vooral met z'n allen opgelost moeten worden. Dat we door ons eigen succes ten onder dreigen te gaan als er niets gedaan wordt, is voor iedereen een duidelijke zaak. Met de aanpak van de Nationale Competitie, de belangrijkste landelijke activiteit, is een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van onze sport. Gezien de betrokkenheid en de participatie van de verenigingen kunnen we met trots en opgeheven hoofd de toekomst tegemoet.
Terug naar de inhoudsopgave

Om te noteren

17 maart Landelijke Competitie 23 maart Landelijk toernooi Dongen 4 - 7 april Zora Open Zlenice (TsjechiČ) 21 april Landelijke Competitie, afsluiting 27 april Landelijk toernooi Breda 9 - 12 mei TRC Open Stockholm (Zweden) 25 mei Zuid-Holland Toernooi Leiden 8 - 9 juni Nederlands Kampioenschap Amsterdam medio juli Challenge Trophee of the city Krnov (TsjechiČ) 14 - 18 augustus Eerste Europees Kampioenschap Krnov (TsjechiČ) 7+8 september Kruikentoernooi Tilburg (013-5362799 Servaas Dirkx) Tot de volgende nieuwsbrief
Terug naar de inhoudsopgave

colofoon

Deze nieuwsbrief is een product van de TC Showdown van de NEBAS en komt uit in braille, grootletterdruk, in gesproken vorm en in zwartdruk. De aangepaste leesvormen worden verzorgd door de CBB Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden te Ermelo, telefoon 0341 565477. Op verzoek kan de nieuwsbrief als e-mail ontvangen worden. Voor abonnementen, adreswijzigingen en overige informatie kunt u contact opnemen met de redactie. Redactie: Milton Liekwie Met medewerking van: Koos Rijneveen Redactieadres: Sweelincklaan 310 5012 BB Tilburg E-mail: mail .
Terug naar de inhoudsopgave

Terug naar het Nieuwsbrieven overzicht