Nieuws van zondag 11 oktober 2009

Uppers spelen hoofdrol tijdens paragames 2009

In het weekend van 10 en 11 oktober 2009 werd in Breda voor de tweede maal een internationaal showdown toernooi gehouden. Onder de vlag van de paragames, streden ongeveer 50 spelers uit 7 landen om de titel.

Samen met Nederland deden Zweden, Denemarken, Finland, Italië, Frankrijk en Duitsland mee aan dit toernooi. Het toernooi vond plaats op het Tuincollege te Breda.

De paragames is het grootste Europese sport evenement voor gehandicapte sporters. Naast showdown werden er diverse andere sportwedstrijden gehouden. Allemaal binnen de grenzen van de gemeente Breda. Voor showdown was het de tweede keer dat er een internationaal toernooi gehouden werd tijdens de paragames. Namens Twentyone up vertrokken Achmat Martosoewondo, Richard Doornheim en Sven van de Wege naar het zuiden van het land. Anja van Beest, Anne Wouden, Harm Eefsting en Peter Haazer waren als scheidsrechters uitgenodigd door de organisatie.

Het deelnemers veld was sterk bezet. Zo was de gehele top 3 bij de heren van het afgelopen WK aanwezig. De regerend Europees kampioen deed mee en de winnaars van de european top twelve.

Op zaterdag ochtend werd het toernooi officieel geopend door de organisator van dit evenement. Na een korte toespraak van Jack van Oosterhout, gingen de wedstrijden van start.
In de eerste ronde werden de spelers verdeeld in poules. Bij de heren waren er 5 poules van 6 spelers. Bij de dames waren er 4 poules van 5 spelers. De wedstrijden werden gespeeld volgens het best-of-three principe. De nummers 1, 2, 3 en 4 uit iedere poule plaatsten zich voor de volgende ronde.

In de eerste ronde maakte Sven van de Wege korte metten met zijn tegenstanders. Met 20 punten uit 5 wedstrijden bereikte hij ongeslagen de 2e ronde. Richard Doornheim wist in zijn groep eveneens zich te plaatsen voor de tweede ronde. Hij wist knap te winnen van de Zweed Zebastian Modin die 3e was op het afgelopen WK. Achmat Martosoewondo knokte zich langs zijn tegenstanders en ook hij plaatste zich voor de tweede ronde. Bij de vrouwen plaatste o.a. Danique van der Kaaij zich voor de tweede ronde. Ook Helma van der Boom, Ingrid Welling en Bianca Wolloe wisten zich knap te kwalificeren.
Nadat op zaterdag de eerste ronde was afgewerkt, werden er nog enkele wedstrijden uit de tweede ronde gespeeld.
In de tweede ronde werden alle spelers die zich geplaatst hadden wederom in poules verdeeld.
Zo ontstonden er bij de mannen 4 poules van 5 spelers. Bij de vrouwen werden er 3 poules gevormd. De nummers 1 uit iedere poule mocht in de derde ronde gaan strijden om de prijzen.

Sven en Richard hadden de pech bij elkaar in de poule te zitten. Samen met deze 2 uppers zaten er een Zweed, een Deen en een andere Nederlander in de poule.
Achmat moest afrekenen met 2 Denen en 2 Italianen. Nadat iedere speler 1 wedstrijd uit de tweede ronde had gespeeld, werd de zaterdag afgesloten met een gezamenlijk Buffet. Na het buffet vertrokken de deelnemers naar het Golden Tullip hotel in Breda.

Op zondag morgen werd de tweede ronde Hervat. Richard en Sven mochten het spits afbijten. Sven wist moeizaam met 11-9 11-9 te winnen. Richard was zwaar teleurgesteld na deze partij.
Achmat deed netjes wat van hem verwacht werd. Hij won al zijn partijen op 1 na. Uiteindelijk zou hij op doelsaldo doorgaan naar de derde ronde.
In de groep van Sven en Richard maakte Sven geen fouten en plaatste zich met 16 punten uit 4 wedstrijden voor de derde ronde. Richard werd tweede. In de overige twee groepen gingen een Zweed en een Fin door naar de laatste ronde. Bij de dames wist alleen Danique van der Kaaij zich te plaatsen voor de derde ronde. Samen met een Deense en een Italiaanse mocht zij gaan strijden om de bekers.

In de derde ronde versloeg Sven zijn Finse en Zweedse tegenstander. Achmat won van de Zweed maar verloor van de Fin. Het laatste duel tussen Achmat en Sven zou de beslissing kunnen geven. Als Sven won was hij sowieso winnaar van het toernooi. Als Achmat won, dan zou de calculator er aan te pas moeten komen om de doelsaldo's te berekenen. In de eerste Set stond Sven met 10-2 voor. Na een gedwongen time out voor een blessure behandeling van Achmat, werd de wedstrijd hervat. Achmat kwam goed terug en Sven wist nog net de set te pakken met 12-10.
In de tweede set liep Sven uit tot 6-1. Maar ook nu kon hij het maar met moeite afmaken. Uiteindelijk was de uitslag 11-8. Sven pakte hiermee zijn 9e titel in 2009. Een geweldige prestatie. Achmat viel uiteindelijk net buiten de prijzen. Arie uit Finland en Claudio uit Zweden pakte het zilver en het brons. Bij de dames verloor Danique van der Kaaij van de Deense Stine Skovbon. Bij een stand van 11-11, waren de 10 minuten tijdslimiet verstreken. Dit gebeurde in de eerste set ook al bij een stand van 10-9 voor Stine.
Er moest dus een sudden Death aan te pas komen om te bepalen wie de tweede set zou winnen. Stine trok aan het langste eind en pakte de wedstrijd. Danique moest hierna tegen de Italiaanse Michaëla proberen om in ieder geval het Zilver veilig te stellen. Dit lukte.
Het goud ging naar Stine uit Denemarken en Michaëla uit Italië werd derde.

Na de prijsuitreiking werd het toernooi afgesloten. De uppers mochten terugkijken op een geslaagd toernooi.