Nieuws van zondag 24 mei 2009

Sven pakt eerste Top12 toernooi in Zweden

Van 22 tot 24 mei 2009 werd in Zweden het eerste Europese top twaalf toernooi (e.t.t.) gehouden. Het toernooi vond plaats in het stadje Handen dat op zo’n 60 kilometer afstand van Stockholm ligt. De twaalf beste mannen en de twaalf beste vrouwen van Europa mochten hier strijden om de titel.

Nederland was goed vertegenwoordigd. bij de dames deden mee : Ieke Wiersma (voormalig europeeskampioen en regerend wereldkampioen), Helma van der Boom (voormalig europeeskampioen) en Danique van der Kaaij (5-voudig nederlandskampioen). Bij de heren reisden af:" Pascal Wirken (voormalig nederlandskampioen) en Sven van de Wege (voormalig europeeskampioen en 4-voudig nederlandskampioen). Als Scheidsrechters gingen mee: Hoesam Bagjaji, Harm Eefsting en Peter Haazer.

Op vrijdag 22 mei omstreeks het middag uur landde het KLM vliegtuig met de Nederlandse ploeg aanboord in Stockholm. Hier werd de ploeg opgewacht door mensen van de organisatie die de ploeg per auto naar het hotel in Handen brachten. Eenmaal aangekomen in het hotel werden de kamers opgezocht en de koffers opgeborgen.

Om kwart voor 2 werd het toernooi officieel geopend door de voorzitter van het IBSA Showdown Comité, Krister Olenmo. De strijd der titanen kon beginnen! Om 3 uur begonnen de eerste wedstrijden. Er werd gespeeld op 6 tafels. Bij de dames werd er gespeeld volgens het best-of-three systeem, bij de heren volgens het best-of-five systeem. Iedere gewonnen wedstrijd leverde 1 punt op. Bij een gelijke eindstand gaf het onderlinge resultaat de doorslag.

De dames mochten het spits afbijten. Nadat de dames hun eerste wedstrijd hadden gespeeld, was het de beurt aan de heren. Telkens werden er 6 wedstrijden tegelijk gespeeld. Op vrijdag speelde iedere speler 4 wedstrijden. Na de eerste speeldag hadden Sven, Danique, Helma en Ieke nog geen punten verloren. Bij Pascal ging het echter wat minder.

Op zaterdag omstreeks half 9 werden de wedstrijden hervat. Elke speler speelde deze dag 7 partijen. De spanning liep hoog op naar mate de dag vorderde. Uiteindelijk behaalde Danique de 1e plaats bij de dames en deed Sven dit bij de heren. Beide behaalden ze 10 punten uit 11 wedstrijden. Helma werd 5e en Ieke 6e. Pascal moest genoegen nemen met een 10e plek.

Nadat de enkelspelen achter de rug waren, werd er een teamcompetitie afgewerkt. De 4 beste heren en de 4 beste dames werden als team-captain benoemd. Doormiddel van een loting werden er 8 teams samengesteld. Er werden 2 poules van 4 teams gevormd. De nummers 1 uit elke poule speelden om goud en zilver. De nummers 2 om brons.

Op zondag werden de team finales gespeeld. Het team van Danique behaalde de 3e plaats. Dit team bestond uit: Danique, Ieke en Ari Lehtinen (Finland).

Na de teamcompetitie, werd er een speciale wedstrijd gespeeld. De “king – Queen match”.
In deze wedstrijd moest de nummer 1 van de dames spelen tegen de nummer 1 van de heren. Het toeval was dat deze partij tussen twee Nederlanders ging. Sven tegen Danique. Er werd gespeeld volgens het best-of-five systeem. Sven won de partij in 3 sets.

Na de prijsuitreiking en een woord van dank richting de organisatie, vertrokken de spelers weer naar het vliegveld voor de terugreis naar Nederland. Het eerste Europese Top Twaalf toernooi was een geslaagd evenement geweest!

Prijswinnaars Dames:
1. Danique van der Kaaij (Nederland)
2. Jana Führer (Slovenië)
3. Hanna Vilmi (Finland)
Prijswinnaars Heren:
1. Sven van de Wege (Nederland)
2. Zebastian Modin (Zweden)
3. Teemu Ruohonen (Finland)