Nieuws van vrijdag 8 mei 2009

Nk 2009 mijlpalen voor twentyone-up

Dat Twentyone-up vaak haar stempel op toernooien drukt mag bekend zijn, zo ook op het afgelopen nederlands kampioenschap showdown.

Op 6 en 7 juni 2009 werd op de Daltonschool het Klokhuis te Duiven het nederlands kampioenschap showdown gespeeld.
Op dit jaarlijks terugkerende kampioenschap komen de 20 beste heren en 16 beste dames van de landelijke competitie om te strijden voor de titel.
Twentyone-up was dit jaar vertegenwoordigd door Sander Eefsting, Achmad Martosoewondo, Richard Doornheim en Sven van de Wege bij de heren.
Bij de dames moest Joke Jansen de Rotterdamse eer hoog houden.

Na de opening op zaterdag ochtend, begonnen de wedstrijden.
De 20 heren werden verdeeld in 4 groepen van 5 spelers. De nummers 1 en 2 plaatsten zich bij de beste 10. Ook de twee beste nummers 3 gingen naar de volgende ronde.
Alle uppers plaatsten zich voor de beste 10 bij de heren.
Bij de dames waren we minder succesvol. De 16 speelsters werden verdeeld in 4 groepen van 4. Om door te dringen tot de beste 8, moest men zich bij de bovenste 2 in de groep plaatsen.
Joke slaagde hier niet in en moest genoegen nemen met een plaatsje in de onderste regione.

Op zaterdag middag werd een begin gemaakt met de tweede ronde. De 10 beste heren waren opnieuw verdeeld. Dit maal in 2 groepen van 5. Plaats 1 en 2 van iedere groep gaf recht op een halve finale ticket.

Sven en Sander zaten in de ene groep, Richard en Achmad in de andere.
Op zaterdag speelde een ieder nog twee wedstrijden in deze groep.
Sven had na twee wedstrijden nog geen punten verloren, Sander Richard en Achmad stonden er wat slechter voor.

Nadat op zaterdag de laatste wedstrijden waren gespeeld, vertrokken de spelers per touringcar naar het hotel. Daar aangekomen konden de spelers zich verfrissen om vervolgens van een goed diner te genieten.

Op zondag 7 juni werden rond 09:00 uur de wedstrijden hervat. De resterende wedstrijden uit de tweede ronde werden gedurende de ochtend afgewerkt.
Sven van de Wege had zich als groepswinnaar geplaatst voor de halve finale. Sander Eefsting moest genoegen nemen met een 4e plaats in de groep.
In de andere groep was Jack van Oosterhout uit Breda groepswinnaar geworden. De tweede plaats ging tussen Richard en Achmad.
Richard en Achmad moesten nog een onderling duel uitvechten. De winnaar van deze partij, werd tweede in de groep.
De wedstrijd was erg spannend, maar Richard won uiteindelijk in 3 sets.

Na de middag lunch werden de halve finales gespeeld. Bij de mannen speelde Sven en Richard tegen elkaar. De andere partij ging tussen Jack van Oosterhout (Breda) en Milton Liekwie (Tilburg).
Jack won van Milton en plaatste zich voor de finale.
Richard en Sven maakte er zoals gewoonlijk weer een spannende pot van. Even leek het erop dat regerend Nederlands kampioen Sven van zijn troon zou worden gestoten, maar met hangen en wurgen wist hij toch de 3e en beslissende set te pakken.
De teleurstelling was duidelijk merkbaar bij Richard. Dat zelfde gold voor de opluchting bij Sven.

Bij de dames wist 5-voudig nederlands kampioene Danique van der Kaaij (Breda) zich te plaatsen voor de finale. Ze won haar partij van de Haagse Helma van der Boom.
Ingrid Welling (Dongen), bereikte net als het jaar daarvoor de finale. Ze won van de regerend wereldkampioene Ieke Wiersma (Leiden).

De strijd om de 3e plaats bij de mannen ging tussen Richard en Milton. Milton won de eerste set moeiteloos. Maar Richard vocht zich knap terug in de wedstrijd en pakte de tweede en derde set.
Bij de dames ging het brons naar Ieke die knap in 2 sets wist te winnen van Helma.

Toen was het tijd voor de finale wedstrijden. Als eerste was het de beurt van Sven en Jack om hun krachten te meten.
Voor Sven stond er heel wat op het spel. Niet alleen kon het zijn 5e n.k. titel worden, maar ook zou het de derde keer op rij kunnen worden dat hij de beker mocht vasthouden.
Voor Jack zou het zijn tweede n.k. titel kunnen worden. Maar ook kon hij voorkomen dat twentyone-up voor de 9e maal op rij het nederlands kampioenschap zou winnen.
De wedstrijd begon erg vreemd. Jack begon met de opslag en stond in een mum van tijd op een 8-2 voorsprong.
Sven kwam in de eerste set goed terug, maar bij een stand van 9-9 sloeg hij de bal in zijn eigen doel. De set ging met 11-9 naar Jack.
In de tweede set maakte Sven korte metten en pakte deze met 11-4. Er moest een derde set aan te pas komen om te bepalen wie zich nederlands kampioen 2009 mocht noemen.
De derde set ging gelijk op tot 6-6. Maar na de gebruikelijke wisseling van speelhelft, liep sven uit en pakte de 3e set met 11-7.
Hiermee pakte hij zijn 5e n.k. titel en was het zijn 3e op rij. Jack werd tweede.

Bij de dames kon Danique van der Kaaij haar 6e n.k. titel op rij pakken. Ze moest dan winnen van Ingrid Welling.
Ingrid Welling verloor in 2008 de finale in 2 sets en was dus erg gebrand op een revenge.
Waar de heren finale tot aan het eind toe spannend was, zo was de vrouwen finale een eenvoudige overwinning voor Danique. Ze won de finale in 2 sets en mag zich dus voor de zesde keer op rij nederlands kampioen noemen.

Nadat de prijzen waren uitgereikt en de organisatie was bedankt, vertrokken de spelers weer huiswaards.
Voor de meeste zat het seizoen erop. Voor o.a. Sven en Achmad wachte het volgende avontuur. Begin juli was het eerste internationale showdown toernooi in Praag. Zouden ze een kans maken???