Nieuws van zaterdag 28 maart 2009

Sven en Richard in de prijzen op het Dongentoernooi

Op zaterdag 28 maart 2009 werd het jaarlijkse Dongentoernooi gehouden. Het was alweer de 25e editie van dit evenement.

Twentyone up was ruim vertegenwoordigd. Achmat, Ratan, Rob, Hans, Richard, Francois, Monique, Joke en Sven waren van de partij. Peter Haazer, Anja van Beest en Rob Jansen gingen mee als scheidsrechter.
Good old Harm Eefsting bleef in Rotjeknor achter omdat zijn vrouw Bea Eefsting 50 jaar werd.

Het toernooi begon om 10:00 uur met een openings-speech. Nadat de huisregels en toernooi regelementen waren verteld, begonnen de wedstrijden.

In de eerste ronde werden alle spelers verdeeld over een aantal poules. 4 spelers per poule.
De nummers 1 van elke poule kwalificeerde zich voor het A-toernooi. De nummers 2 naar het B-toernooi enz.
Hans, Richard, Achmat, Francois en Ratan gingen moeiteloos door naar het A-toernooi. Sven kroop door het oog van de naald door in de eerste ronde bijna een wedstrijd te verliezen. Uiteindelijk slaagde hij erin om toch door te gaan.
Rob, Monique en Joke moesten genoegen nemen met een plaatsje in de overige klasse.

In de tweede ronde werden de spelers wederom verdeeld in diverse poules. Hans, Sven en Francois werden samen in een poule geplaatst. Richard kreeg wereld kampioen Jack van Oosterhout in zijn poule. Ratan en Achmat werden in de overige poules geplaatst.
Achmat eindigde als winnaar van zijn poule en plaatste zich knap voor de kwart-finales. Hans deed hetzelfde nadat hij met 13-11 van Sven en met 11-9 van Francois had gewonnen.
Richard werd met kunst en vliegwerk ook poule winnaar. Na een eerdere nederlaag tegen Jack (15-13), won hij zijn overige 2 partijen in de poule. Nadat Jack eveneens een partij verloor in deze poule, bleek Richard op doelsaldo de sterkste te zijn.
Sven had over geluk niet te klagen. Na de gelukkige eerste ronde en de nederlaag tegen hans in de tweede ronde, eindigde hij als nummer 2 van zijn poule. Op doelsaldo mocht hij als beste nummer 2 ook door naar de kwart-finale.
Ratan kon geen potten breken en plaatste zich niet voor de kwart-finales.

In het C-toernooi zorgde Rob voor en stuntje. Hij plaatste zich knap voor de kwart-finale.

De kwart-finales begonnen. Ook dit jaar waren er weer leuke en vooral spannende wedstrijden tussen.
Hans moest het opnemen tegen Danique van der Kaaij. Nadat hij vroeg op achterstand kwam, knokte hij zich toch terug in de wedstrijd. Uiteindelijk moest hij het hoofd buigen en verloor de partij.
Richard schakelde in zijn kwart-finale Helma van der Boom uit.
De uppers Achmat en Sven moesten in een onderling duel uitmaken wie naar de halve-finales mocht. Achmat gaf alles wat hij had, maar Sven kwam nauwelijks in de problemen. Het toernooi voor Achmat zat er op.

In het C-toernooi plaatste Rob zich voor de halve-finale.

Halve-Finales

Namens Twentyone up waren Richard en Sven overgebleven. Richard moest het opnemen tegen Danique terwijl Sven de strijd aan moest gaan met Els Hofmeester. els had zich verrassend geplaatst voor de halve-finale.

Sven had weinig moeite met Els. (11-0). Hij kon zijn opwachting maken voor de Finale.

De andere halve-finale was spectaculairder. Richard en Danique gingen gelijk op. Na een boeiende strijd waarin de emoties hoog opliepen, trok Danique uiteindelijk aan het langste eind. Richard moest genoegen nemen met een plaatsje in de troost-finale.

Rob verloor zijn halve-finale nipt en moest eveneens een troost-finale spelen in het C-toernooi.

Troost-finales

Rob had de kans om met een beker naar huis te gaan, maar op de valreep liep het toch anders. In de troost-finale kon hij het niet afmaken en moest uiteindelijk tevreden zijn met een 4e plaats. Toch een goed resultaat.

Richard deed wel wat er van hem verwacht werd. In de troost-finale tegen Els pakte hij uiteindelijk het brons. Na de teleurstelling van de halve-finale is dit toch een goede prestatie.

Finale

De finale tussen Sven en Danique was voor de neutrale toeschouwer een leuk duel. Nadat Sven de eerste set gewonnen had, leek het erop dat hij ook de tweede set zou gaan winnen. Danique was het daar niet mee eens en vocht zich terug in de wedstrijd. Met een paar prachtige goals pakte zij uiteindelijk de tweede set. De derde set zou de beslissing brengen.
In de derde set schroefde Sven de druk op Danique op. Danique kon aardig stand houden maar toch bezweek de spreekwoordelijke muur onder het Rotterdamse geweld. Uiteindelijk won Sven de wedstrijd en prolongeerde hij zijn titel.
Danique werd tweede. Wellicht was die prestatie veel beter gezien de sterke tegenstanders die ze die dag verslagen had.

Na de prijsuitreiking vertrok de Rotterdamse ploeg weer naar de randstad. Het toernooi was weer een succes!