Nieuws van woensdag 1 september 2004

Rotterdams succes op EK 2004

Dat de Rotterdamse club TwentyOne Up Europese topspelers herbergt mag wel duidelijk zijn uit de einduitslag van het Europese Kampioenschap Showdown 2004. Met vier heren in de top10 is de Rotterdamse club verreweg de sterkste club van Nederland en misschien wel van Europa.

Hoewel de Titel bij de heren ging naar een Tsjech en de tweede plek werd opgeëist door een andere Nederlander van de vereniging Breda mochten de Rotterdammers trots zijn op de behaalde resultaten. De bronzen plak van Sven van de Wege was de bekroning voor de Uppers.

Van 18 tot 22 augustus vond in het Zweedse Henninger het tweede Europese Kampioenschap Showdown plaats. In totaal waren 8 Europese landen afgereisd naar Zweden waaronder een Nederlands team met 7 spelers. Twee vrouwen en vijf heren waaronder vier Rotterdamse toppers. Met Richard Doornheim als kersvers Nederlands Kampioen en Sven van de Wege als winnaar van de Landelijke Competitie hadden de Rotterdammers sterke troeven in handen voor de titel. Het Rotterdamse viertal werd aangevuld door Francois van de Laar die tweede was op het NK en Eric Buld. Naast de spelers gingen er ook nog een aantal Nederlandse scheidsrechters mee waaronder vier van de Rotterdamse club.

Het EK vond plaats in Henninger vlak bij de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het hele toernooi werd afgewerkt in het Parkinn hotel waar de spelers ondergebracht waren en waar ook de wedstrijden werden gespeeld. Bij de heren deden er 25 mannen mee en er moest een zwaar programma worden afgewerkt. Gespeeld moest er worden van ochtends half negben tot avonds een uur of negen. Met meer dan 10 partijen per dag was dit loodzwaar maar op die manier komen wel de beste spelers van Europa bovendrijven. De start van de Rotterdammers was enigszins moeizaam. Om competitie vervalsing tegen te gaan moesten eerst alle wedstrijden tegen landgenoten worden gespeeld dus kwamen de Rotterdammers elkaar al vroeg tegen. Sven van de Wege won zijn partijtjes makkelijk en ook Eric Buld wist van de onderlinge partijen tegen de Nederlanders er drie te winnen. De start van de andere twee rotterdammers was veel moeizamer en na vier partijen stonden ze al op een redelijke achterstand. In de wedstrijden tegen spelers uit andere landen begon het pas echt lekker te lopen voor de Rotterdammers. Sven van de Wege bleef zijn partijen makkelijk winnen en dat meestal in 2 sets en ook de andere Rotterdammers haalden de partijen naar zich toe hoewel ze soms daar een 3-setter voor nodig hadden. Gestaag stegen de Uppers in de ranglijsten maar de achterstand die Francois en Richard hadden opgelopen in de eerste partijen maakte het gat naar de top4 net te groot. Uiteindelijk bleven Francois en Richard respectievelijk steken op de negende en de zevende plek. Eric had nog wel uitzicht op de halve finale maar kwam uiteindelijk niet verder dan de vijfde plek omdat hij net teveel 3-setters had moeten spelen. Uiteindelijk wist Sven wel glansrijk de halve finale te halen waar hij het moest opnemen tegen de regerend Europees Kampioen Jack van Oosterhout van de vereniging Breda.

In een zware partij moest hij het onderspit delven en mocht hij gaan spelen om de derde en de vierde plaats. De andere halve finale ging tussen twee Tsjechen en Lubbos Zajeck wist door te dringen tot de finale. In de kleine finale ging Sven er van door met de bronzen plak door Davit Hajeck aan de kant te zetten in een zeer spannende 3-setter die Sven met minimale cijfers won. In de finale moest Jack van Oosterhout zijn titel afstaan aan Lubbos Zajeck die voor twee jaar zich Europees Kampioen mag noemen.

Terugkijkend mogen de Rotterdammers zeer tevreden zijn over hun behaalde resultaten. Met vier heren zo hoog eindigen op een Europees Kampioenschap is waarlijk geen kleinigheid en beloofd wat als over twee jaar het Europese Kampioenschap in Nederland zal worden gehouden.