Nieuws van zaterdag 15 mei 2004

TWENTY-ONE UP ROTTERDAM OVERHEERST ANDERMAAL

Op 15 mei organiseerde Sportvereniging Haag 88 de zesde aflevering van het inmiddels traditioneel geworden Zuid-Holland Toernooi. Alle showdownverenigingen uit Zuid-Holland (G.S.V. de Sleutels uit Leiden, Twenty-one Up uit Rotterdam en Sportvereniging Haag 88) organiseren bij toerbeurt dit evenement. Dit jaar was het dus weer de beurt aan Haag 88.

De locatie om het toernooi te spelen was niet zo moeilijk te vinden. Na uitstekende ervaringen in 2000 (NK) en 2001 (Zuid-Holland Toernooi) gingen onze gedachten weer uit naar het Stevin College, tegenwoordig deel uitmakend van het Terra College. Net na het leggen van de eerste contacten gebeurde op 13 januari iets op deze school waar heel Nederland, misschien wel de hele wereld, van is opgeschrikt: het neerschieten van de conrector Hans van Wieren die later aan zijn verwondingen overleed. Een grote sticker, met daarop een lieveheersbeestje, op de plaats in de kantine waar deze gruweldaad heeft plaatsgevonden, vormt het gedenkteken. Heel indrukwekkend. Wij als organisatoren hadden nog lopen denken om het Zuid-Holland Toernooi op een andere locatie te laten spelen, maar uiteindelijk hebben we gemeend dit niet te moeten doen. De contacten waren al gelegd: het was alleen nog een kwestie van afstemmen en alles goed regelen. Half maart hebben we alles doorgezet en uiteraard ons medeleven betuigd meteen na het gebeurde. Door 13 januari is de beveiliging op het Terra College drastisch verhoogd, echter niet zo drastisch op 15 mei. Normaal gesproken moet iedereen bij binnenkomst een bezoekerspasje krijgen, maar dat was op onze toernooidag gelukkig niet het geval. Enige voorwaarde: de school was tussen 9 uur en 6 uur beschikbaar, daarna werd het alarm erop gezet. En zo waren de 20 deelnemers en iedereen die erbij hoorde en uiteraard de scheidsrechters zo rond 10 uur aanwezig. Nadat bij onze voorzitter nog een microfoon met versterker was gehaald, kon Reyer Dix het toernooi openen.

De wedstrijdleiding was, zoals gewoonlijk, weer in de uitstekende handen van Peter van der Linde. In de meeste poules zat één sterke speler, maar in één poule zaten er twee: Sander Eefsting en Sven v.d. Wege. Maar ja, als dat het enige ?foutje? was?.. Het motto van dit toernooi is altijd geweest: relaxed en gezellig. En dat was het ook. Het aantal spelers was door verschillende omstandigheden wat magertjes: door zijn ziekteperiode kon Wim van Tol uiteraard niet meedoen, maar het was heel fijn hem als toeschouwer aanwezig te hebben en hij heeft van de dag genoten, dat weet ik zeker. Verder moest nog een markant persoon afhaken: Helma van der Boom moest de voorkeur geven aan haar werk als tolk en daarbij is nascholing superbelangrijk (examen vertaling.) Natuurlijk had zij er het liefst bij willen zijn en dit keer ons (Haag 88) willen bijstaan, maar werk is ook belangrijk. Volgend jaar is ze er gewoon weer bij, dit moet gewoon! Wellicht was dit de rede dat vriendje Francois van de Laar ook niet meedeed, hoewel hijzelf een andere reden aanvoerde: hij had dit toernooi al driemaal gewonnen en vond het moeilijk zich hiervoor opnieuw op te laden. Maar laten we nou eerlijk zijn: dit toernooi is geen NK, het gaat om het plezier.

De eerste ronde bestond uit eensetters en die ging heel snel. Omdat we wisten dat de school beperkt beschikbaar was, hadden we besloten alleen de tweede ronde in het best of three-systeem af te werken. Je moest winnaar van je poule worden om in aanmerking te komen voor de eerste drie plaatsen. Zo speelden alle geplaatsten in de tweede ronde tegen elkaar. Ook deze ronde verliep zo snel dat we erg vroeg klaar waren met de wedstrijden. Zo vond al om halfvier de prijsuitreiking plaats die door onze voorzitter Jan van Asten werd verricht. Elke keer is het weer moeilijk om prijzen en aandenken te verzinnen. Voor de scheidsrechters hadden we dit keer iets leuks: een sleutelhanger met medaille waarop het showdown-logo is afgebeeld. De twee kantinedames, die onze inwendige mens wederom uitstekend hebben voorzien van een heerlijk lunchpakket, drinken en lekkere versnaperingen, kregen elk een mooie bos bloemen. Omdat Francois van de Laar de wisselbeker mocht houden, moest er een nieuwe komen. Die kwam er dank zij David, de vriend van de moeder van Sven v.d. Wege. Langs deze weg hartelijk dank hiervoor. Nu is Sven al enige tijd in goede doen en het was niet zo verrassend dat hij deze editie van het Zuid-Holland Toernooi glansrijk heeft gewonnen. Desalniettemin een prachtige prestatie. De Sleutels en Haag 88 konden deze keer niet veel uitrichten, want de plaatsen 2 en 3 werden eveneens ingenomen door Rotterdam (Eric Buld en Ratan Bhagola). Dit kon echter de pret niet drukken, want iedereen heeft wederom een gezellige dag gehad met mooi weer, zodat we buiten konden zitten. Ten slotte wil ik langs deze weg iedereen bedanken die heeft bijgedragen