Nieuws van maandag 16 juni 2003

FRIDA WETERINGS EN SVEN VAN DE WEGE WINNEN NK 2003

(Uit Showdown Nieuwsbrief 44 juni 2003, Helma van der Boom)
Op 14 en 15 juni jl. waren in Den Bosch de Nederlandse Kampioenschappen showdown, georganiseerd door de Technische Commissie Showdown en het Gehandicapten Platform 's-Hertogenbosch. Aan het NK doen de 20 beste heren en 16 beste dames uit de competitie mee. De Technische Commissie en het Gehandicaptenplatform hebben veel werk verricht om het NK 2003 succesvol te laten verlopen.

We speelden in een mooie school, het hotel lag op loopafstand van de school en het station. Bij binnenkomst op zaterdag kreeg edereen een paar consumptiebonnen, een lunchbon, een rolletje pepermunt en een flesje spierolie. Om 10:30 uur opende Roos Kapteijns, bureaumanager van het Gehandicaptenplatform het toernooi en heette alle spelers, scheidsrechters, begeleiders, wedstrijdleiding, de familie Bastiaans (wedstrijdtafel), barpersoneel, vrijwilligers en overige belangstellenden, waar onder Krister Olenmo en Sven uit Zweden, van harte welkom. Vervolgens maakte wedstrijdleider Peter van der Linde de poule-indeling bekend.

Bij de heren mocht reservespeler Marcel Zijlmans in actie komen. Bij de dames waren er geen uitvallers. De heren speelden in vier poules van vijf en de dames in vier poules van vier spelers. Tegen 11:00u. begon de eerste ronde. We speelden op acht tafels. Een deel van de tafels is onlangs opgeknapt. Wie nog niet op zo'n 'nieuwe' tafel had gespeeld, moest nog wel even wennen. Deze tafels zijn erg stroef en de randen zijn erg ruw.

Halverwege de eerste ronde was het tijd voor het middageten. In de kantine waren tafels gedekt en voor iedereen waren er broodjes en een beker melk. De koppen soep en broodjes kroket die de cateringmedewerkers ronddeelden vielen ook erg goed in de smaak. 's Middags moest ik tegen Frieda Sloos spelen. We hebben onder leiding van Harm Eefsting twee drie-setters gespeeld. Eerst een oefenpartij, zodat een fotograaf van het Brabants Dagblad ons vanaf alle kanten op de foto kon zetten voor een artikel over showdown. Daarna hebben we de officiČle wedstrijd, die Frieda won, gespeeld.

Na afloop van de eerste ronde maakte Peter bekend wie in de tweede ronde naar de hoogste poules gingen en werden de poules opnieuw ingedeeld. Bij de heren gingen de nummers één en twee en de beste twee nummers drie uit de eerste ronde door (10 spelers). Bij de dames gingen de nummers één en twee (8 speelsters) door naar de twee eerste poules van de tweede ronde. Tot mijn grote vreugde behoorde ik met twee overwinningen in de eerste ronde ook tot de beste acht dames. Voor zover mijn allereerste NK ooit stuk had kunnen gaan, kon het nu zeker niet meer stuk!! We sloten deze eerste speeldag af met een aantal wedstrijden uit de tweede ronde. 's Avonds kregen we soep en vervolgens een schnitzel met gebakken aardappels en vier verschillende soorten groente. Het toetje was vruchtenyoghurt. Tijdens het diner zorgde iemand van de band 'Op glad ijs' die 's avonds voor ons optrad voor een muzikale noot. Na het eten was het de hoogste tijd voor het feest! Het was gezellig, er werd gedanst en tegen 24:00u. was iedereen die bleef overnachten moe maar voldaan in het hotel.

De tweede dag begon Roos Kapteijns het toernooi met een trieste mededeling: Frieda Sloos had zich wegens persoonlijke omstandigheden teruggetrokken. Voor de overige spelers was er weinig tijd om hierbij stil te staan; er stonden nog veel wedstrijden uit de tweede ronde op het programma. 's Middags was de derde ronde, de plaatsingsronde. Iedereen, m.u.v. de halve finalisten, moest nog één keer spelen. De wedstrijdleiding had bepaald dat de halve finales tegelijkertijd werden gespeeld en dat er dan geen andere wedstrijden waren, zodat ook de andere spelers de halve finales konden volgen. In de halve finales trokken Sven van de Wege en Jack van Oosterhout tegen Milton Lie Kwie en Richard Gooyers aan het langste eind. Ieke Wiersma en Frida Weterings waren sterker dan Danique van der Kaay en Marianne Schalken. In de wedstrijden om de derde en vierde plaatsen wonnen Richard Gooyers (5-11, 12-9, 11-7) en Danique van der Kaay (14-11, 13-11) onder grote publieke belangstelling van Milton Lie Kwie en Marianne Schalken.

De één na laatste wedstrijd was de finale tussen Ieke Wiersma en Frida Weterings. Na een nederlaag tegen Ieke in de tweede ronde nam Frida nu keihard revanche. In een tweesetter (11-2, 12-8) werd Frida voor de tweede keer sinds 1999 Nederlands Kampioene. In de andere finale zou Jack voor het eerst in de historie van de NK in de huidige vorm voor de tweede keer Nederlands kampioen kunnen worden. Maar de 16-jarige Sven wilde de wisselbeker ook wel winnen. De eerste set (12-7) was voor Sven. Jack kwam in de tweede set met (11-8) terug. Alles hing nu af van de derde set. Sven won deze set met (11-5) en mocht bij de prijsuitreiking op de hoogste trede van het erepodium gaan staan.

Voor de prijsuitreiking was een heus erepodium gemaakt. I.p.v. bekers reikte de Bossche wethouder van o.a. sport mevrouw E.J.M. de Jonge aan de prijswinnaars beeldjes van Zoete Lieve Gerritje (een persoon uit de Bossche geschiedenis) uit. Behalve het grootste beeldje kregen Frida en Sven ook de wisselbeker. Ze hadden de handen meer dan vol toen het Wilhelmus werd gespeeld. De scheidsrechters, wedstrijdleiding, barpersoneel en personen van de wedstrijdtafel kregen als dank voor al hun werk eveneens uit handen van Roos Kapteijns en wethouder De Jonge een beeldje van Zoete Lieve Gerritje. Na alle mooie woorden, bedankjes en de prijsuitreiking zat dit NK er op. Voor alle spelers was er als herinnering aan dit NK een key-cord. Terwijl bijna iedereen nu moe maar voldaan huiswaarts keerde, toog de opruimploeg aan de slag om de school netjes achter te kunnen laten.

Vanaf deze plaats wil ik iedereen die het toernooi op welke manier dan ook mogelijk heeft gemaakt hiervoor hartelijk danken! Het was perfect!