Nieuws van zaterdag 17 mei 2003

François VAN DE LAAR MAG WISSELBEKER ZUID-HOLLAND TOERNOOI HOUDEN

(uit Showdown Nieuwsbrief 44 juni 2003 )
Op 17 mei jl. vond voor de vijfde keer het Zuid-Holland toernooi, waar de showdowners uit Rotterdam, Leiden en Den Haag streden om de titel 'beste showdowner van Zuid-Holland', plaats. De Zuid-Hollandse verenigingen organiseren dit toernooi bij toerbeurt. Dit jaar was de organisatie in handen van 21-Up uit Rotterdam. Tot nu toe ging de wisselbeker altijd naar een speler uit Rotterdam. De Rotterdammers wilden dit uiteraard graag zo houden. Ook wilden velen wel eens een andere winnaar als François van de Laar, die de afgelopen twee jaar de beker heeft gewonnen Šn dit jaar voor Leiden uit kwam. DŠ ingredienten voor een spannend toernooi en dat werd het dan ook!

Om 10 uur opende Harm Eefsting het toernooi, waarna wedstrijdleider Peter van der Linde het wedstrijdschema en de poule-indeling bekend maakte. De 27 spelers waren ingedeeld in vijf poules van vijf of zes spelers. In de eerste ronde, de plaatsingsronde, speelden we 1-setters. Aan de hand van het resultaat in de eerste ronde werden de poules voor de tweede ronde ingedeeld. Na afloop van de tweede ronde moesten de nummers één en twee van de twee hoogste poules, waarin de nummers één en twee uit de plaatsingsronde zaten, de halve finales en de finale spelen. Een mooi wedstrijdschema, volgens velen.

De eerste ronde leverde een paar leuke verrassingen op. Erica Penders, Cindy Ventevogel en Anja van Beest wonnen van een paar hoofdklassespelers en stonden in de tweede ronde in de hoofdpoules. Voor de tweede ronde was meer tijd dan van tevoren was gepland en er werd besloten dat elke wedstrijd in twee sets zou worden gespeeld. De wedstrijden konden nu in gelijkspel eindigen. Na deze tweede ronde was het tijd voor de halve finales: Eric Buld tegen Richard Doornheim en François van de Laar tegen Sven van de Wege. Richard en François wonnen de halve finales en kwamen in de finale tegenover elkaar te staan.

Voor beide spelers was de druk groot: Richard de regerend Nederlands Kampioen en François waagde zich in het hol van de leeuw door voor Leiden in Rotterdam te spelen. François won de eerste set. Richard liet dit niet op zich zitten en sloeg in de tweede set dubbel n dwars toe. Het stond nu één-één in sets. Er was dus nog een derde set nodig. François kreeg al snel een grote voorsprong. Richard ging daarna serveren en maakte een groot deel van zijn achterstand goed. De laatste service was weer voor François en hij sloeg de bal bij Richard in het doel: 12-8! Het spel was gespeeld en de winnaar heet François van de Laar.

Tegen 18:00 uur was de prijsuitreiking. François kreeg voor de derde keer de wisselbeker uitgereikt die hij nu definitief mag houden. De tweede plaats was voor Richard Doornheim. Sven van de Wege legde beslag op de derde plaats. Tenslotte bedankte Harm iedereen die het toernooi op welke wijze dan ook tot zo'n groot succes had gemaakt en was het tijd om op te ruimen en/of huiswaarts te keren.